Skötselråd för kakel & klinker!

Kakel och klinker gör livet lite enklare, det här är våra bästa skötselråd!

Nyttan med att använda kakel och klinker på golv och väggar är att det är så tåligt och underhållsfritt. Det krävs minimala insatser för att hålla ytan hel och ren. Undantaget är vissa naturmaterial som är känsligare och kräver lite mer underhåll. Följ gärna våra enkla råd!

Allmänt

Använd alltid rengöringsmedel som är avsedda för materialet. Fila Cleaner är ett bra rengöringsmedel för daglig städning. Om du spiller något annat än vatten eller tvål – torka gärna bort det direkt. Vid hårt nedsmutsade golv samt vid rengöring av fogrester använd Fila Detertek. 

Glaserade kakelplattor och mosaik

Kakel torkas av med en ren, fuktig trasa. Eventuella rester av tvål och schampo tar du bort med ett vanligt alkaliskt rengöringsmedel som sedan sköljs av. Kalkfläckar är vanliga inte minst i dusch och badrum; använd kalkborttagningsmedel så går det fort och lätt att få ytan fin igen. Behandla aldrig en glaserad platta med klinkerolja! Om kakelplattan har dekor kan den repas om ytan på rengöringssvampen är för hård – använd mjuka svampar och trasor och var försiktig med syra som kan missfärga dekoren. 

Glaserade golvklinker

För normalrengöring räcker det med att du använder vatten med ett vanligt allrengöringsmedel som är svagt alkaliskt. Om golvet är mycket hårt smutsat kan rengöring med skurmaskin göra stor skillnad.

Oglaserad golvklinker/ cementplattor/natursten

Det är viktigt att behandla plattorna med en olja som tränger ner i porerna och gör golvet mer lättstädat. Behandla med t ex FilaFob innan golvet tas i bruk. Upprepa behandlingen vid behov. Daglig skötsel gör man med vatten och grönsåpa som ger en skyddande yta och fördjupar färgtonen. 

Granitkeramik

På oglaserad granitkeramik ska du inte använda såpalösning eller klinkerolja. Ett vanligt, svagt alkaliskt rengöringsmedel är bäst. Polerad granitkeramik ska behandlas med Fila MP/90 för att motstå svåra fläckar som kan uppkomma på ljus granitkeramik. Daglig skötsel som oglaserad granitkeramik. Fogar Fogen är porös och suger därmed åt sig vatten. Om ventilationen är dålig i badrummet finns det därför en viss risk för mögelbildning. Rengör med ett alkaliskt rengöringsmedel, t ex Fila Fuganet, och se till att fogen får torka ordentligt så minskar tillväxten. Se också till att ventilationen är bra och vädra ibland. Fogen kan eventuellt behandlas med klinkerolja vilket gör den något tätare – men det kan vara bra att veta att fogen mörknar av oljan. Ett alternativ är det skydd för kakel och fogar som finns att köpa i fackhandeln. Behandlingen håller fogen ren och fin och underlättar städningen. 

Silikon

Håll fogarna rena genom att tvätta dem en gång i veckan med fettlösande tvättmedel och eventuellt med desinfektionsmedel någon gång i månaden. God ventilation är lika viktigt för silikonfogar som för cementfogar!

Ladda ner våra bästa skötselråd som pdf

Mer

Vi använder oss av Byggkeramikrådets skötselanvisningar för väggbeklädnader och golvbeläggningar av keramiska plattor. Deras broschyr kan du läsa här. I den står det både fakta om olika sorters keramik samt rengöring.