{{setCurrentPageId(17127)}} {{setLanguageId(0)}}

Fritsla Tyglager - inspiration och stilsäker inredning

Lena och Lars har utvecklat Fritsla Tyglager till en sofistikerad butik med mycket charm och värme. Här finns en skön mix av tyger i alla dess slag och noga utvald inredning. Butiken lyckas dessutom med konststycket att andas både storstad och lantcharm på en och samma gång!

Företag: Fritsla Tyglager
Företaget startades: 1976 av Lars pappa
Ägs och drivs idag av: Lars Hultin och Lena Svensson
Instagramkonto:@fritslatyglager

Fritsla Tyglager är en butik i hela tre våningar, som har en härlig blandning av tyger, inredning, kläder och även möbler. Att besöka Fritsla Tyglager är inte som vilken inredningsbutik som helst, här bjuds man på en hel upplevelse. På gården finns dessutom ett underbart fik som passar perfekt in i deras sköna atmosfär. De har verkligen lyckats att skapa någonting unikt och det hela blir ett trevligt utflyktsmål.

Vi hittar butiken ute på landsbygden närmare bestämt i Fritsla, Västra Götaland. Det här är en bygd med starka rötter i textilhistoria och med den, sedan generationer hög kompetens inom textil. Det gör Mark till Sveriges textila centrum – Tygriket. Fritsla har ett attraktivt läge med närhet till bl.a. Borås, Varberg, Göteborg och Ullared vilket gör att man når en stark kundgrupp. Butiken besöks även av många norska kunder som kommer ned från Bohuslän. Under sommarmånaderna är det högtryck, trots det känns det sällan trångt. De tre våningarna gör att man inte går på varandra.

 

Lars är uppvuxen med tyger sedan barnsben då hans far sedan 1976 drev Fritsla Tyglager som en grossistfirma. Då hette det Fritsla textil och fokus låg på billiga tyger. Det var bl.a. en hel del partiförsäljning på tyger ifrån Europa. Damerna brukade åka runt i ”tygriket” till klutabodarna som det kallades och fynda tyger. Det här var i en tid då många sydde mycket av både kläder och andra hemtextilier själv.

Butiken är fortfarande kvar i samma lokal. Ännu längre tillbaka har här har varit sömnadsfabrik, på 1800-talet sydde man barn- och arbetskläder här. I golvet på andra våningen kan den som är uppmärksam se spår av den gamla fabriksverksamheten. Det är en anrik miljö med starka kopplingar till textilhistoria vi befinner oss i och det känns.

När Lars pappa hastigt gick bort 2005 tog Lars beslutet att ta över verksamheten. Hans strategi var dock något annan än hans fars. Han skulle satsa på ett sortiment med högre kvalité och började med att sälja ut det befintliga sortimentet och rensa upp bland gammalt material. Därefter blev det nylansering av bättre och mer kvalitativa tyger. Det var lite nervöst i början att ändra inriktning men kunderna vande sig och fortsatte troget att komma.

Lena, Lars sambo hade sedan ett en tid tillbaka en egen idé om hur butiken skulle kunna utvecklas ytterligare. Hon ville kombinera inredningsartiklar ihop med tygerna. En idé hon fått efter att ha besökt Formexmässan. Lena jobbade då i ett annat bolag men tanken mognade och de bestämde de sig för att prova Lenas idé. Sommaren 2007 ägnade hon sig helt åt Tyglagret. De fick börja med att rensa och göra plats för det nya sortimentet.
– Det var hårt jobb och tungt slit i början. Många gamla arkiv och annat som magasinerats skulle rensas ut innan det nya sortimentet kunde ta plats i butiken. Jag jobbade som bara den! säger Lena.

Efter några intensiva veckor av plock, städ och iordningställande kunde de äntligen öppna den nya avdelningen. Kunderna gav bra gensvar och med tiden har detta vuxit och blivit en stor del av butiken. Nu återfinns även möbler, lampor och kläder i sortimentet. Stora varumärken som Artwood, Ernst, Garbera och L:a bruket står fint ihop med unika och mindre kända föremål. Allt är noga utvalt och tillsammans skapas en unik och säker stil som Lena driver med trygg hand. Något som omedelbart känns när man kliver in.

Behöver du hjälp med att inreda så finns Lena där och tar uppdrag med inredningsprojekt och styling när man handlar produkter från butiken.

 

En trappa upp, på tygavdelningen finns det tyger både på metervara och i färdiga mått, i alla tänkbara mönster och färger. Här kan kunden verkligen botanisera i det stora sortiment som de har på lager. Något som utökats under de senaste åren är det breda utbudet av färdigsydda gardiner, dukar, kuddar och lakan. Alla vill ju inte sy själva och då finns här mycket färdigt att välja från. Man kan också beställa sömnadtjänst. Då får man det tyg man önskar i exakt rätt mått precis där man vill det. 
Hela verksamheten har under de senaste åren vuxit och utvecklats stadigt. Man har arbetat med att att stärka sin administration för att kunna ha ordentlig ordning på sitt stora sortiment. På så sätt och tillsammans med fantastiskt duktiga anställda har de klarat att hantera den stora tillväxten. När Coronapandemin slog till 2020 blev det lugnt i butiken ett litet slag, och Lena och Lars blev såklart som så många andra butiksägare oroliga. Tack vare Lenas stylinguppdrag hade man dock fullt upp att göra ändå. Efter några månader med pandemin och en ny vardag där folk spenderar mycket tid hemma har butiken fortsatt att vara populär. Folk vill göra fint i sina hem.

Mycket av marknadsföringen sker på instagram. Här når de direkt den målgrupp som passar deras butik. Ofta lägger Lena ut produkter och kläder som man kan beställa direkt av henne, så ordnar hon så att sakerna skickas direkt hem till dig. Någon vanlig webshop har de inte i dagsläget.

En populär följeslagare till Lena är hunden Ralph. Han bidrar till en härlig stämning i butiken som har blivit Tyglagrets egen kändis. Han poserar vant både på instagram och för alla som vill fota honom när de kommer hit.

En spännande nyhet är att Tyglagret tillsammans med några andra butiker har startat
varumärket NXT Interior. Det är möbler som tillverkas efter deras önskemål. Tillverkningen sker i Indonesien Java. Det är ett spännande sortiment som passar perfekt in i den stil som Fritsla Tyglager står för.

Förutom alla dessa härliga möbler, inredningsdetaljer och tyger kan man även köpa sig en matta från Golvabia. Heltäckande eller perfekt måttanpassad efter matsalsmöblerna från
NXT Interior. Fritsla tyglager har ett sortiment av mattor från Golvbia särskilt utvalt att gå hand i hand med Fritsla Tyglagers stil och koncept.

Gör en utflykt till Fritsla Tyglager i höst, och inspireras av stilsäker inredning. Besök deras Café och ät en bulle eller en av deras goda sallader.
När du sen betalar i kassan, glöm inte att köpa med dig en lakritsstång! Något att tugga på medan du njuter av det vackra landskapet
på väg hem i bilen – som nu är fylld med tyger och vackra saker.

 

Styla hemma med Lenas experttips:

  • Rensa bort småplock, det vill gärna störa ögat. Hellre färre och stora saker.
  • Sätt gardinskenan i taket, det lyfter takhöjden och skapar rymd.
  • Stora mattor, så stora som möjligt. Köp så stor matta som du har råd med, det ger rummet en ombonad känsla.
  • Inga vita väggar! Måla väggarna i en kulör, i en subtil färg. Detta skapar ett lugn. Måla in golv- och vägglister i samma nyans som väggarna.
  • Kontraster och strukturer. Jobba med mjukt/hårt, slät/luddig och olika former som rund/kantig. Det gör rummet intressant.

Vi är en destinationsbutik, säger Lars. Vi vill ge våra kunder en hel upplevelse. Kunderna återkommer år efter år och de får en härlig utflykt i vacker miljö. Man är beredd att åka ganska långt när man hittat något man gillar.

Taggar

Hitta hem

Återvänd till Golvabias huvudsida

Ta mig dit!

Bläddra i hela magasinet

.. eller ladda ner den i PDF-format!

Magazine 2021