Product image

Fyll i din E-post för att skicka inköpslistan

Moodboard Vägg 2021

Att skapa en Moodboard - planera ditt inredningsprojekt som ett proffs!

Att skapa en Moodboard - planera ditt inredningsprojekt som ett proffs!

En moodboard är ett sätt att sammanställa vad man gillar och experimentera med vad som passar ihop, lägga till och dra ifrån. Inredningsidéer är ofta svåra att förmedla om man inte har bilder. En moodboard är inte bara till för dig själv i planeringsprocessen, utan också toppen när du vill förmedla känslan till andra - familj, hantverkare eller butikspersonal. Då blir det lättare för andra att ge dig råd och hjälp på vägen. Låter du din tankeprocess mynna ut i en moodboard som verktyg så minskar du helt enkelt risken för felköp.

Här får du de bästa tipsen på hur du skapar en perfekt moodboard att använda inför hemmets alla projekt.

Vad är ett moodboard?
Att ha tillgång till en moodboard, eller ett kollage som man också kan kalla det, är ett oumbärligt redskap när du skall påbörja dina inredningsprojekt.
Här samlar du inspirerande bilder, tyg och tapetprover och andra material till projektet. Bilder på möbler och inredningsdetaljer i stilar du gillar kan också ingå.

Två metoder för att skapa en moodboard:
Fysiskt moodboard - klipp och klistra för hand (när du är klar här kan du ta ett foto på din pannå så har du det alltid med dig för att friska upp minnet).
Digitalt moodboardverktyg – till exempel Houzz Sketch, Moodboard app m.fl.
Använd gärna båda metoderna tillsammans.

Målbild
Försök att skapa tydliga målbilder för den livsstil och känsla du vill komma åt. Plocka fram bilder på miljöer, färgkombinationer och materialmixar som du tilltalas av. Gillar du ljusa eller mörka träslag? Vilken typ av metall gillar du? krom, matt eller blankt, koppar eller mässing? Material med patina eller strikt lackade ytor? Vad gillar du för textilier? Är det sammet, linné eller lätta tunna tyger. En annan viktig del är att om du har du möbler, arvegods eller andra saker som du redan har så glöm inte att ta med dem i processen. Då får du lättare in dem i sammanhanget.

Hitta inspiration.
Idag fins det otaliga källor att börja gräva ur med vår obegränsade tillgång till sociala medier. Titta i tidningar, fota dina favoritmiljöer.

Moodboard Magazine 2021 Moodboard Verde Från Sidan 2 Moodboard Vägg 2021 Close Kakelval Glashuset Alva Bord Insta 6 Moodboard 2022 Insta Djungel 2

Jobba praktiskt.
Låna med dig prover på golv, tyger, tapeter, ncs koder från olika butiker för att sedan ta med dig hem och titta på i rätt ljus. Låna med dig flera om du känner dig osäker, så att du enkelt kan byta ut något. Genom att jobba på det här sättet så ser du enkelt en helhet framför dig. Att jobba så här kommer också att få dig att våga lite mer som att testa att byta ut den vita väggfärgen och se vad som händer med resterande inredning.

Vad är genomförbart?
För att drömmen ska kunna bli verklighet måste du nu sätta en budget. Kanske hade du med din drömsoffa i första steget – den gav dig inspiration och bidrog till en särskild känsla och målbild men den passar inte riktigt in budgetmässigt. Nu är det dags att göra konkreta val och hitta exakt de möbler och produkter vi vill ha.

Nu är du redo att påbörja ditt inredningsprojekt! Den här gången med den fantastiska känslan av att veta att du kommer bli 100% nöjd när du är klar, utan att vilja ändra på någonting. Även om det är några steg att ta sig igenom så är det inte lika tidskrävande som det kanske kan kännas efter att ha läst detta.