Product image

Fyll i din E-post för att skicka inköpslistan

Maxwood XLW Ek Unique Naturvit 137133 Bordskant Ovan

FAQ

Välj en produkttyp och hitta de vanligaste frågorna

Tips | Varför ska jag välja kakel och klinker?

Kakel och klinker är ett underhållsfritt material i den meningen att det inte behöver behandlas med åren utan det är vanlig städning som gäller. Fogar och plattor rengörs med allrengöring. Det är ett slitstarkt material som håller så länge du gillar stilen.

Tips I Hur mycket kostar en badrumsrenovering?

Denna fråga beror på många faktorer.
Storlek på rummet, materialval, hur mycket underlagsarbete som måste utföras och arbetskostnader. Arbetskostnader kan även variera utifrån vart i landet du bor. Det vi kan hjälpa dig med är att du ser alla våra priser på kakel och klinker på varje serie. Välj önskad storlek och färg på kakel eller klinker och kvadratmeterpriset ink moms syns på sidan. Observera att detta är våra rekommenderade priser, kontakta närmsta återförsäljare för exakt pris. 

Tips | Vilken platta kan man ha på vägg eller golv?

En generell regel är att kakel används på vägg och klinker kan användas på både golv och vägg. Klinker har ett tätare gods vilket innebär att den har en större slitstyrka. 

Tips | Vad är ”Granitkeramik”?

Plattorna är tillverkade i granitkeramik. En industriell tillverkning som görs av naturliga råvaror såsom sand, lera och finmalt fältspat som torrpressas under högt tryck och bränns i höga temperaturer. På detta vis får man fram en stenprodukt på kort tid som skulle ta naturen tusentals år att forma. Tekniskt sett är granitkeramik ett starkt material som är lätt att sköta till skillnad från natursten som ofta kräver regelbundet underhåll. Designen skapas genom en otrolig kvalité på trycktekniken. Den erbjuder mönster med oändliga variationer som gör att man kan få fram bättre mönsterbilder än vad riktig sten kan erbjuda. Granitkeramikens många fina egenskaper gör valet lätt för dig som vill lyfta ditt hem med ett material som håller i flera generationer.

Tips | Kan jag få kakel & klinker levererat till min bostad?

När du beställer materialet från en av våra återförsäljare så kan du få hemleverans med DHL Home Delivery till ett fast pris 699:-/pall (max 800 kg) Prata med din butik

Tips | Vad är skillnaden mellan blankt och matt kakel?

Ett blankt kakel kan upplevas lite extra lyxigt och är bra på att reflektera ljuset och belysningen i badrummet. Det matta kaklet ger ett något mer ombonat intryck och gör gärna att väggarna får en mjukare och djupare ton, Städningen är densamma!

Tips | Hur påverkar ljuset plattorna?

Ett tips är att låna hem kakelplattan för att uppleva den i rätt ljus. På så sätt kan du välja den platta som passar bäst. Ljussättning är avgörande för slutresultatet. Fråga även din elektriker vad det finns att välja på när det gäller varm och kall belysning.

Tips | Vad ska jag välja för storlek på mina plattor?

Formatet på kakel och klinker påverkar hur vi upplever rummet. Ett rektangulärt liggande format kan bredda rummet och ett stående kan hjälpa rummet att växa på höjden.

Tips | Vad ska jag tänkta på när jag väljer fog?

 • Funktion: En mörk fog är mindre smutskänslig än en ljus.
 • Design: Fogens färg framhäver plattan på olika sätt.
 • Bredd: Fogens bredd påverkar helhetsintrycket. Fogbredden är normalt 2-3 m.m. för vägg/golv. För en sågad platta rekommenderas 1-2 m.m.

Utomhus | Kan man använda klinker utomhus?

Visst kan du det, men det viktiga är att hitta en platta som uppfyller dessa krav. Vi har märkt dessa plattor med en symbol för frostsäker. Se även 20mm som är speciellt avsedda för utomhusbruk

Installation | Varför skiljer färgnyansen på plattorna mellan olika leveranser?

Plattor har oftast ett tonalitnummer/batchnummer från produktionen hos leverantören. Temperatur och fuktighet i produktionslokal samt ugnens kondition påverkar färgnyansen mellan olika produktionstillfällen. Detta gäller all keramiktillverkning och tonaliten anges därför på förpackningen. Se till att allt material har samma tonalit, detta står på kartongen. Färgnyansen skall alltid kontrolleras före uppsättning. Tonalit = Fabrikens sätt att färgsortera plattorna.

Installation | Vad är viktigt att tänka på om jag ska komplettera med mer material?

Behöver du beställa mer material och det ska sättas tillsamman med redan köpt material är det viktigt att du får samma tonalit och kaliber. Det står på paketen så spara därför en bit av förpackningen tills hela arbetet är färdigt. Kaliber = fabrikens sätt att storlekssortera plattorna.

Installation | Får jag sätta kakel & klinker själv?

Kontakta alltid ditt försäkringsbolag för att höra efter vad de har för regler.

Installation | Hur kapar man plattor i granitkeramik?

Vid kapning av granitkeramik rekommendera vi att använda en vattensåg eller vinkelslip med diamantklinga som är avsedd för granitkeramik. OBS! Tänk på att en fräsch klinga ger bättre resultat.  Vid håltagning rekommenderas diamantborr.

Installation | Special instruktioner för min platta?

Om din platta ska sättas på annorlunda sätt än vanligt hittar du instruktionerna på respektive serie →

Skötsel | Vad krävs för skötsel av kakel & klinker?

Ni hittar alla tips på hur man sköter sitt kakel & klinker här

Så här tar du hand om ditt trägolv!

Det fina med trä är att det åldras med behag, färgerna blir djupare och med rätt skötsel håller det i många år. Här kommer lite att tänka på.

Trä som utsätts för dagsljus ändrar färg, detta är naturligt och förekommer hos alla träprodukter. Därför kan det vara bra att flytta på t ex mattor ett par cm då och då, så att inga skarpa skillnader uppstår. Träslag som furu, körsbär, valnöt har större färgförändringar. Trä är ett naturmaterial med stor variation i utseende, det finns inga regler för exakt hur det ska se ut så enstaka brädor kan ha ett avvikande utseende. Detta är naturligt.

• Använd rejäla dörrmattor. Det är smuts som är anledningen till slitage på trägolv. Genom att lägga en skrapmatta utanför entrédörren och en torkmatta innanför dörren, så slipper du få in smuts och grus som sliter hårt på golvet.

• Torka upp vatten och annan vätska omedelbart.

• Förse alla möbler med filttassar så slipper du onödiga repor i golvet. När du flyttar tunga möbler – lyft, släpa dem inte. Tassarna ska hållas rena.

• Undvik att använda tejp på golvet. Golvets lackade yta är gjord för att motstå slitage och användande. Under ogynnsamma förhållanden kan tejpen få lacken att släppa.

• Torka golven endast vid behov, när det finns fläckar eller är smutsigt. Använd endast milda rengöringsmedel, vi rekommenderar Bonas produkter. Så lite vatten som möjligt är den gyllene regeln.

Vid Köpet | Var kan jag lägga Golvabias trägolv?

Våra trägolv är avsedda för hemmiljö och lätt offentlig miljö. Trägolv är ej avsedda för våtutrymmen. 

Vid Köpet | Vad är det för skillnad på trä- och laminatgolv?

Våra trägolv har en yta av 0,6 mm äkta trä. Det gör att det blir varmare och tystare än ett laminatgolv som har en yta av plast. Man får även ett unikt utseende som endast äkta trä kan ge.

Vid Köpet | Kommer mitt trägolv att se ut exakt som provbiten i butiken?

Våra trägolv är golv av äkta trä och just för att träet är äkta så varierar utseendet. Olika ådringar, färger och strukturer är styrkan hos trägolv. Detta är inget fel utan förr ett bevis på att det är äkta trä. För att få en bättre helhetsbild av hur golvet kommer att se ut kan man se referensbilder som visar många brädor tillsammans här på hemsidan.

Vid Köpet | Kommer mitt trägolv ändra färg på grund av solljus?

Solljus gör att ditt trägolvs nyans kommer att förändras. Det är en naturlig process i alla trämaterial. I direkt solljus går den fortare än på en yta som bara utsätts för vanligt dagsljus. Vanligtvis blir mörka träslag något ljusare (t.ex. Valnöt) och ljusare träslag blir något mörkare (t.ex. Ek). Lösa mattor och andra föremål som täcker golvet gör att ytan som täcks förändras långsammare än resten av golvet. Tar du bort mattan/föremålet så kommer golvet att över tid få samma nyans som resten av golvet.

Vid Köpet | Kan jag få trägolv levererat till min bostad?

När du beställer materialet från en av våra återförsäljare så kan du få hemleverans med DHL Home Delivery till ett fast pris 699:-/pall. (max 800 kg) Prata med din återförsäljare 

Före Installation | Kan man lägga Golvabias trägolv på golvvärme?

Ja, våra trägolv fungerar bra på golvvärme. Tänk på max yttemperatur 27 C och att alltid använda plastfolie under golvet. För komplett information, se vår golvvärme information

Före Installation | Kan jag lägga Golvabias trägolv i källaren?

Ja - om det är torrt och man använder en godkänd ångspärr under golvet. Finns det risk för fukt bör man konsultera en fackman innan man installerar golvet.

Före Installation | Vilka krav ställs på undergolvet?

Golvet blir aldrig bättre än vad undergolvet medger, så undergolvet ska var torrt, rent och plant.  Det finns i krav på undergolvet i HusAMA som de flesta golvtillverkare rekommenderar och de är  -  Vid mätlängd 2 m är toleransen +/ - 3 mm och vid mätlängd 0,25 m är toleransen +/- 1,2 mm. Sedan får man avgöra från fall till fall hur kritiskt avvikelser i undergolvet är. Har man ojämnheter där golvet blir frekvent använt, så är det ju mycket mer kritiskt än om det finns avvikelser i ett hörn eller utefter väggen där golvet inte belastas.

Före Installation | Vilket underlag ska jag använda under mitt Golvabia trägolv?

Vi rekommenderar grålumpapp eller max. 2 mm foam under tunna trä- och laminatgolv. Har man ett bra undergolv ligger golvet fastare mot en grålumpapp och ger en bättre ljudupplevelse. Om man vill ha ett riktigt bra resultat rekommenderar vi att man använder ett bättre/dyrare underlag som t ex 2 mm kork som ger bättre ljudegenskaper och en solidare känsla i golvet.

Vid Installation | Hur stor rörelsefog ska jag lämna mot väggen?

Trä är ett naturmaterial som rör sig med växlande luftfuktighet, därför måste man ha en rörelsefog mot väggar och fasta föremål. Lämna en rörelsefog på 1,5 mm per meter golvbredd, dock minst 8 mm, runt om hela golvet och fasta föremål som t ex trappor, rör, trösklar, kaminer. Detta för att golvet ska kunna röra sig fritt under årstidsväxlingarna

Vid Installation | Kan jag lägga golvet flytande mellan olika rum?

När man lägger flytande golv genom komplexa utrymmen finns det risk att golvet fastnar eller har svårt att röra sig och man får sprickor i golvet. Vi rekommenderar därför att man lägger expansionsfogar mellan rummen så att golvet kan röra sig fritt. Konsultera gärna en fackman vid sådana installationer.

Efter installation | Kan jag plocka upp mitt golv och installera i ett annat rum?

En av fördelarna med våra golv är att de enkelt kan tas upp och installeras i ett annat rum. Detta gör det möjligt att återanvända golvet i en annan del av hemmet eller att flytta det till ett helt nytt utrymme utan att behöva köpa ett helt nytt golv. När man plockar upp golvet bör man vara försiktig med kortsidorna på golvet där listen för låsningen sitter. 

Skötsel | Hur ska jag sköta mitt trägolv?

Använd torra metoder för den dagliga städningen. Dammsug, sopa eller torrmoppa golvet så att grus, damm och annan lös smuts tas bort. Torka golven endast vid behov med väl urvriden microfibermopp. Använd endast milda rengöringsmedel, vi rekommenderar Bonas produkter. Svabbgarn rekommenderas ej eftersom det lämnar för mycket vatten efter sig på trägolvet. För mycket vatten kan leda till svarta kanter på brädor. Mer info om skötsel hittar du under skötselråd

Skötsel | Ska jag lacka 1 gång extra på mitt nya golv ?

Vi rekommenderar inte att man överlackerar sitt nya golv. Från fabrik har vi lagt på 6-7 lager lack som är utformad för höga krav och det finns risk att man lägger en lager sämre lack ovanpå och det är ju den översta lacken man får märken i!

Reparation | Jag har fått en skada i mitt golv, går det att reparera?

- Liten lackrepa lagar man med en lackpenna.

- Stor repa och större skada som gått genom lackskiktet kan man laga med vårt hårdvaxkit →
1. Borsta rent skadan där hårdvaxet skall användas.
2. Smält ner hårdvaxet i området.
3. Blanda färgerna för ett naturligt utseende.
4. Låt stelna och skrapa sedan bort överflödigt vax med skrapan.
5. Använd polerduken. Grön sida för glansigt utseende. Vit sida för matt utseende.

Se hela instruktionsvideo här
Länk till instruktionsvideo youtube

En större skada reparerar man genom att byta brädan i golvet.

 

Reparation | Kan jag slipa om mitt trägolv från Golvabia?

Nej, våra golv har ett 0,6 mm äkta träskikt som är för tunt att slipa om.  Utvecklingen av moderna lacker till ytan har gjort att nya trägolv håller mycket länge innan omslipning skulle vara ett alternativ. Och vad är det som säger att man vill ha ett likadant golv när man slipar om det efter 25-30 år?

Vid Köpet | Vad är Maxwear för typ av golv?

Maxwear är ett vinylgolv. Det är uppbyggt som ett laminatgolv med mittskikt av HDF och med klickfog, men med en yta av vinyl som är både komfortabel och tålig. Det gör att det blir varmare och tystare än ett laminatgolv som har en yta av härdplast.

Vid Köpet | Var kan jag lägga Maxwear golv?

Maxwear är ett tåliga och komfortabla golv avsedda för både hem och offentlig miljö. Maxwear är inte avsett för fuktiga utrymmen som badrum, tvättstugor etc.

Vid Köpet | Kan jag lägga Maxwear i källaren?

Ja - om det är torrt och man använder en godkänd ångspärr under golvet. Finns det risk för fukt bör man konsultera en fackman innan man installerar golvet.

Vid Köpet | Kan jag få Maxwear golv levererat till min bostad?

När du beställer materialet från en av våra återförsäljare så kan du få hemleverans med DHL Home Delivery till ett fast pris 699:-/pall. (max 800 kg) Prata med din butik.

Före Installation | Vilka krav ställs på undergolvet?

Golvet blir aldrig bättre än vad undergolvet medger, så undergolvet ska var torrt, rent och plant.  Det finns i krav på undergolvet i HusAMA som de flesta golvtillverkare rekommenderar och de är - Vid mätlängd 2 m är toleransen +/ - 3 mm och vid mätlängd 0,25 m är toleransen +/- 1,2 mm. Sedan får man avgöra från fall till fall hur kritiskt avvikelser i undergolvet är. Har man ojämnheter där golvet blir frekvent använt, så är det ju mycket mer kritiskt än om det finns avvikelser i ett hörn eller utefter väggen där golvet inte belastas.

Före Installation | Vilket underlag ska jag använda under mitt Maxwear golv?

Maxwear har ett integrerat underlag av kork som gör att det inte behövs något mer underlag om man har ett bra och jämnt undergolv. För riktigt bra resultat rekommenderar vi ytterligare ett lager underlagskork eller grålumpapp. På betonggolv eller golv med risk för fukt underifrån ska man alltid använda en ångskiktsspärr, tex 0,2 mm PE.  

Före Installation | Kan man lägga Maxwear på golvvärme?

Ja, Maxwear fungerar bra på golvvärme. Tänk på max yttemperatur 27 C och att alltid använda plastfolie under golvet. 

Före installation | Kan man ha installera Maxwear i ett uterum?

Det går inte ge ett generellt svar på denna frågan eftersom utförandet av ett ”uterum” varierar från ett tak över ett tralldäck till samma byggkvalitet som inomhus. Eftersom klimatet (temperatur och luftfuktighet) ofta varierar mer i ett uterum kommer man få större variationer i golvet. Det fungerar oftast bra, men ansvaret måste tas på plats av den som svarar för installationen av golvet och kan bedöma förutsättningarna

Vid Installation | Hur stor rörelsefog ska jag lämna mot väggen?

Träkärnan i Maxwear är ett naturmaterial som rör sig med växlande luftfuktighet, därför måste man ha en rörelsefog mot väggar och fasta föremål. Lämna en rörelsefog på 1,5 mm per meter golvbredd, dock minst 8 mm, runt om hela golvet och fasta föremål som t ex trappor, rör, trösklar, kaminer. Detta för att golvet ska kunna röra sig fritt under årstidsväxlingarna.

Vid Installation | Kan jag lägga golvet flytande mellan olika rum?

När man lägger flytande golv genom komplexa eller stora utrymmen finns det risk att golvet fastnar eller har svårt att röra sig och man får sprickor i golvet. Vi rekommenderar därför att man lägger expansionsfogar mellan rummen så att golvet kan röra sig fritt. Konsultera gärna en fackman vid sådana installationer.

Skötsel | Hur ska jag sköta mitt Maxwear golv?

Använd torra metoder för den dagliga städningen. Dammsug, sopa eller torrmoppa golvet så att grus, damm och annan lös smuts tas bort. Torka golven endast vid behov med väl urvriden microfibermopp. Använd endast milda rengöringsmedel, vi rekommenderar Bonas produkter. Svabbgarn rekommenderas ej eftersom det lämnar för mycket vatten efter sig. Mer info om skötsel →

Reparation | Jag har fått ett märke i mitt golv, går det att reparera?

Ibland kan man få ett märke i ytan på vinylen. Av något tungt som stått på samma ställe länge, eller något tungt som dragits över golvet. Detta försvinner oftast över tiden och man kan skynda på det genom att värma försiktigt, tex genom att lägga en plastpåse med varmt vatten på.

Tips | Varför ska man välja en heltäckande matta?

Det blir mjukt och skönt att gå på samt ger rummet en bra ljudnivå. En textil matta ger funktion, färg och finess till rummet. Läs mer mattornas funktioner och egenskaper i vår guide →

Tips | I vilka mått kan jag köpa min matta?

Beställ din matta efter valfritt mått, vi levererar mattan efter dina önskemål, heltäckande eller måttanpassad. Ange bredd x längd. Eller diametern om det gäller en rund matta. Vi reserverar oss för att måtten kan variera +-1%. En textilmatta är tillverkad av material som rör sig beroende på luftfuktighet och temperatur. Den kan alltså växa och krympa med årstiderna. Vid inläggning av en heltäckande matta är det därav bäst att hellimma mattan. Vid order av skissmattor längre än 8 lpm som skapar mycket spill förbehåller vi oss rätten att offerera pris.

Tips | Hur stor matta behöver du och vilken form passar bäst i ditt hem?

Vi gör mattorna enligt dina önskemål. Vi reserverar oss för att måtten kan variera med +-1%.
Se våra tips för storlekar på måttanpassade mattor →

Tips | Vad ska jag tänka på vid mätning av heltäckande matta?

Vår rekommendation är att skära in din heltäckande matta på plats. Därför bör du lägga till en skärmån på ca 5 cm på varje sida för att ha marginal. Vid kapningen av dina matta har vi en tolerans på +- 1%. Vid inläggning av en heltäckande matta är det bäst att hellimma mattan.

Tips | Vilken matta kan jag använda i mitt rum?

Det viktiga är att undersöka om mattan är lämplig för just det tänkta rummet. På varje specifik matta kan du se vilka egenskaper den har. Se alla mattor →

Tips | Kan jag få min matta levererat till min bostad?

När du beställer materialet från en av våra återförsäljare så kan du få hemleverans med DHL Home Delivery till ett fast pris 699:-/rulle. Prata med din butik.

Kantning | Vilken typ av kantning kan jag få på min matta?

Många av våra mattor kan du matcha med ett snyggt kantband och de flesta går att langettera. Att välja en kantning på mattan gör den elegant samt förlänger livslängden. På respektive matta kan du se vilka typer av kantning som är tillgänglig för just den kvalitén. 

Information I Sisal

En sisalmattas trådar ger varje matta ett unikt utseende då trådarna kan variera i tjocklek.
Det är normalt och tillhör en sisalmattas karaktär.

Se exempel på en bild på Sisal Vista med en tjockare tråd.

Sisal Vista

Installation | Rörelse i mattor

En textilmatta är tillverkad av material som rör sig beroende på luftfuktighet och temperatur. Den kan alltså växa och krympa med årstiderna. Vid inläggning av en heltäckande matta är det därav bäst att hellimma mattan.

Vid löst liggande mattor kan man behöva vika ner kanterna något, eventuell kan även en tyngd behöva sättas på sidorna innan den sträckt ut sig helt från transporten. 

Installation | Kan jag ha min matta på golvvärme?

Med en matta känns golvet varmt och skönt. Har du golvvärme så fungerar många mattor, titta så att mattan du väljer har rätt egenskaper under produktfakta på respektive matta.  

Installation | Matta i trappor?

Renovera din trappa så den blir tyst och mjuk och inte minst vacker. Många mattor går bra att lägga i trappor men titta alltid efter symbolerna för vad som rekommenderas. Vi rekommenderar att mattor i trappor hellimmas.

Installation | Matta i källare?

En matta får din källare snabbt och enkelt att bli varm och ombonad. Tänk på att välja en matta som ventilerar och inte en matta med gummibaksida som håller fukt instängd. 

Grovkällare →

Inreddkällare →

Installation | Mattor som fungerar utomhus?

Visst går det att lägga mattor även utomhus! Våra utomhusmattor tål både sol och regn och kan läggas på terrass eller altan. Du kan exempelvis välja på gräsmattan Garden i tre olika kvalitéer. Vill du ha en mer klassisk matta titta gärna på den vävda matta Nature som är ljusäkta och släpper igenom vatten om den blir blöt. 

Instruktion | Tryckmärke i mattan/Vikt kant.

Märken i en matta kan man få av möbler som stått på samma ställe en längre tid eller att mattan varit vikt under transport etc.  Sådana märken försvinner normalt efter en tid. Vill man kan skynda på det kan man gnugga mattan försiktigt, följ vår instruktion →

Har du fått en uppvikt kant på din matta? Här kommer instruktioner som fungerar både på kantband och langett instruktion vikt kant →

Skötsel | Allmän skötsel av textila mattor

Vårt sortiment av mattor är av bra kvalité och lätta att sköta. Mattan har funktionen att binda dammpartiklar som yr i luften och med dammsugning minst en gång i veckan så avlägsnar man dammet på bästa sätt. Läs gärna våra skötselråd → för mer information. 

Skötsel | Hur sköter jag min måttanpassade matta?

 • Städning: Dammsug din matta regelbundet för att ta bort damm och smuts. Använd en dammsugare med en borsteinsats för att komma åt alla fibrer i mattan.
 • Fläckborttagning: Om det skulle uppstå fläckar på din måttanpassade matta, ska du omedelbart torka bort dem med en mjuk trasa eller pappershandduk. Använd en fläckborttagningsprodukt som är lämplig för typen av matta du har. Testa alltid produkten på en liten, dold del av mattan för att säkerställa att den inte orsakar missfärgning eller skador.
 • Rotation: Rotera din matta regelbundet för att fördela slitage jämnt över hela ytan. Detta kan förlänga livslängden på mattan och förhindra att den blir ojämnt sliten.
 • Undvik direkt solljus: Direkt solljus kan bleka färger och orsaka att fibrerna i mattan bryts ner snabbare. Försök att undvika att placera din måttanpassade matta i direkt solljus eller använd gardiner eller persienner för att minska exponeringen.
 • Undvik vatten: Om din matta blir våt av spill eller vid rengöring, ska du torka upp fukten så snabbt som möjligt med en mjuk trasa eller pappershandduk. Låt inte vattnet ligga på mattan för länge, eftersom det kan orsaka skador på fibrerna och kan orsaka mögel eller luktproblem.
 • Professionell rengöring: En professionell mattrengöring kan hjälpa till att avlägsna djupare smuts och hålla mattan fräsch. Kontakta en professionell mattrengöringstjänst som har erfarenhet av att hantera din typ av matta för att få de bästa resultaten.

Skötsel | Hur förvarar man en matta bäst?

Om du behöver förvara en matta under en längre tid, är det viktigt att förvara den på rätt sätt för att undvika skador och för att hålla mattan i bra skick. Här är några steg du kan följa för att förvara din matta på ett säkert sätt:

 • Rengör mattan: Innan du förvarar din matta, se till att den är helt ren och torr. Dammsug mattan noggrant och torka bort eventuella fläckar eller smuts med en fläckborttagare. Låt sedan mattan torka helt.
 • Rulla upp mattan: Rulla upp mattan tätt och säkert, med den mjuka sidan inåt. Se till att mattan inte är för hårt hoprullad och att den inte skrynklar eller viker sig på något sätt.
 • Förvara på rätt plats: Förvara mattan på en torr, sval plats som är fri från direkt solljus och fukt. En torr källare, garderob eller förvaringsutrymme är vanligtvis en bra plats. Förvara inte mattan på golvet eller på en fuktig yta, eftersom detta kan orsaka mögel eller skador på mattan.
 • Använd en skyddande plastpåse: Om du förvarar mattan på en plats där det finns risk för fukt eller damm, kan det vara en bra idé att förvara den i en skyddande plastpåse. Se till att påsen är tillräckligt stor för att inte pressa mattan för hårt och att den inte täcker hela mattan.

Skötsel | Hur tar man bort fläckar på en sisalmatta?

Att ta bort fläckar från en sisalmatta kan vara en utmaning, eftersom sisal är en naturlig fiber som är känslig för fukt och starka kemikalier. Här är några steg du kan följa för att försöka ta bort fläckar från sisalmattan:

 1. Agera snabbt: Ju snabbare du behandlar fläcken, desto större chans har du att ta bort den helt.
 2. Torka upp omedelbart: Använd en torr vit trasa eller pappershanddukar för att försiktigt klappa eller pressa bort så mycket vätska som möjligt från fläcken. Var försiktig så att du inte gnuggar fläcken, eftersom det kan få den att sprida sig eller tränga djupare in i mattan.
 3. Undvik att blöta mattan för mycket: Sisalmattor är känsliga för fukt, så undvik att använda för mycket vatten eller andra vätskor vid rengöring. Överdriven fukt kan leda till att mattan blir ojämn eller bucklig.
 4. Använd milt rengöringsmedel: Blanda en liten mängd mildt rengöringsmedel, såsom flytande diskmedel eller en blandning av vinäger och vatten, med varmt vatten. Testa först rengöringsmedlet på en liten, dold del av mattan för att se om det orsakar någon skada eller färgblekning.
 5. Applicera rengöringslösningen: Fukta en ren vit trasa eller svamp med rengöringslösningen och försiktigt blotta fläcken med den. Var försiktig så att du inte överdrivet blöter mattan. Fortsätt blotta tills fläcken minskar eller försvinner.
 6. Torka ordentligt: Efter att ha behandlat fläcken, använd en torr vit trasa eller pappershanddukar för att försiktigt torka av området och absorbera överflödig fukt. Låt sedan mattan torka naturligt.

Viktigt att notera är att resultatet kan variera beroende på fläckens typ och hur länge den har suttit i mattan. Om fläcken är svår att ta bort eller om du är osäker på hur du ska hantera den, kan det vara bäst att kontakta en professionell mattrengörare för råd och hjälp.

Skötsel | Ullmattor

Det är naturligt för en ullmatta att den lösgör överskottsmaterial när man gnuggar eller går på dem. Det är mest under den första tiden men kan även fortsätta under en lång tid vilket är helt normalt. Kan vara extra känsligt under konferens/matbord, då man gnuggar fram överskotts ull med fötterna. Likna mattan med en ulltröja. Det finns verktyg för att ta bort överskotts ull (ludd- och noppborttagare).

Miljö | Innehåller mattorna några skadliga ämnen eller kemikalier?

Samtliga utav våra leverantörer av textila mattor följer Reach-förordningen. Läs mer här →

Instruktion | Släta ut vågigt kantband

När en matta med kantband har varit ihoprullad så kan kantbandet vara
vågigt när mattan rullas ut. Det är lätt åtgärdat, följ vår instruktion!

Före I Vart köper jag Ribwall?

Beställning sker via våra återförsäljare

Före I Vart kan jag montera Ribwall?

Produkten är anpassad för montering på vägg i torra utrymmen.

Du kan montera väggpanelen på de flesta släta ytor som betong- och gipsväggar samt läkt eller regelverk.

Före I Går det montera Ribwall utomhus?

Nej, denna produkt är avsedd för inomhusmontering.

Före I Vilken storlek är det på Ribwall

Måtten på väggpanelen är: 2400x60x18mm.

Före I Hur ska jag tänka när jag ska räkna ut hur många paneler jag behöver?

Mät först höjden på din vägg för att se om det räcker men en panel på höjden (240cm). Är höjden mindre än 240cm så kan du fortsätta att mäta totala bredden på rummet i centimeter och dela sedan med 60cm. Då får du fram hur många paneler du behöver för att täcka väggen.

Behöver du skarva och lägga till en bit på höjden eller längst ner måste du räkna ut hur många extra bitar du kan få ut på en hel längd. Du behöver lika många extra bitar som i uträkningen ovan. 

Före I Kan jag få hemleverans på Ribwall?

När du beställer materialet från en av våra återförsäljare så kan du få hemleverans med DHL Home Delivery till ett fast pris 699:- (max 800 kg). Prata med din butik.

Installation I Monteringsanvisningar

Dom hittar nu nerladdningsbara här.

Vid övriga frågor går det bra att kontakta vår kundtjänst på order@golvabia.se

Installation I Hur monterar man väggpanelen runt eluttag och liknande?

Anlita en behörig elektriker till alla elarbeten. Hur du sågar panelen får du hjälp med i monteringsanvisningen.

Installation I Kan jag skruva/montera något på panelen?

Golvabia Ribwall inte är avsedd för att bära någon vikt. Vid montering av hyllor eller annan inredning
skall denna fästas i väggen bakom panelen. Använd rätt sorts skruv som avsedd för ändamålet och väggens
konstruktion.

Underhåll & skötsel I Hur städar jag Ribwall?

Vid behov, dammsug eller torka av panelen med en mjuk och lätt fuktad trasa. Undvik starka
rengöringsmedel och vassa föremål.