Product image

Fyll i din E-post för att skicka inköpslistan

Vogue Mossgrön 238729 Bokhylla Ovan

VANLIGA FRÅGOR
Textilgolv

Tips | Varför ska man välja en heltäckande matta?

Det blir mjukt och skönt att gå på samt ger rummet en bra ljudnivå. En textil matta ger funktion, färg och finess till rummet. Läs mer mattornas funktioner och egenskaper i vår guide →

Tips | I vilka mått kan jag köpa min matta?

Beställ din matta efter valfritt mått, vi levererar mattan efter dina önskemål, heltäckande eller måttanpassad. Ange bredd x längd. Eller diametern om det gäller en rund matta. Vi reserverar oss för att måtten kan variera +-1%. En textilmatta är tillverkad av material som rör sig beroende på luftfuktighet och temperatur. Den kan alltså växa och krympa med årstiderna. Vid inläggning av en heltäckande matta är det därav bäst att hellimma mattan. Vid order av skissmattor längre än 8 lpm som skapar mycket spill förbehåller vi oss rätten att offerera pris.

Tips | Hur stor matta behöver du och vilken form passar bäst i ditt hem?

Vi gör mattorna enligt dina önskemål. Vi reserverar oss för att måtten kan variera med +-1%.
Se våra tips för storlekar på måttanpassade mattor →

Tips | Vad ska jag tänka på vid mätning av heltäckande matta?

Vår rekommendation är att skära in din heltäckande matta på plats. Därför bör du lägga till en skärmån på ca 5 cm på varje sida för att ha marginal. Vid kapningen av dina matta har vi en tolerans på +- 1%. Vid inläggning av en heltäckande matta är det bäst att hellimma mattan.

Tips | Vilken matta kan jag använda i mitt rum?

Det viktiga är att undersöka om mattan är lämplig för just det tänkta rummet. På varje specifik matta kan du se vilka egenskaper den har. Se alla mattor →

Tips | Kan jag få min matta levererat till min bostad?

När du beställer materialet från en av våra återförsäljare så kan du få hemleverans med DHL Home Delivery till ett fast pris 699:-/rulle. Prata med din butik.

Kantning | Vilken typ av kantning kan jag få på min matta?

Många av våra mattor kan du matcha med ett snyggt kantband och de flesta går att langettera. Att välja en kantning på mattan gör den elegant samt förlänger livslängden. På respektive matta kan du se vilka typer av kantning som är tillgänglig för just den kvalitén. 

Information I Sisal

En sisalmattas trådar ger varje matta ett unikt utseende då trådarna kan variera i tjocklek.
Det är normalt och tillhör en sisalmattas karaktär.

Se exempel på en bild på Sisal Vista med en tjockare tråd.

Sisal Vista

Installation | Rörelse i mattor

En textilmatta är tillverkad av material som rör sig beroende på luftfuktighet och temperatur. Den kan alltså växa och krympa med årstiderna. Vid inläggning av en heltäckande matta är det därav bäst att hellimma mattan.

Vid löst liggande mattor kan man behöva vika ner kanterna något, eventuell kan även en tyngd behöva sättas på sidorna innan den sträckt ut sig helt från transporten. 

Installation | Kan jag ha min matta på golvvärme?

Med en matta känns golvet varmt och skönt. Har du golvvärme så fungerar många mattor, titta så att mattan du väljer har rätt egenskaper under produktfakta på respektive matta.  

Installation | Matta i trappor?

Renovera din trappa så den blir tyst och mjuk och inte minst vacker. Många mattor går bra att lägga i trappor men titta alltid efter symbolerna för vad som rekommenderas. Vi rekommenderar att mattor i trappor hellimmas.

Installation | Matta i källare?

En matta får din källare snabbt och enkelt att bli varm och ombonad. Tänk på att välja en matta som ventilerar och inte en matta med gummibaksida som håller fukt instängd. 

Grovkällare →

Inreddkällare →

Installation | Mattor som fungerar utomhus?

Visst går det att lägga mattor även utomhus! Våra utomhusmattor tål både sol och regn och kan läggas på terrass eller altan. Du kan exempelvis välja på gräsmattan Garden i tre olika kvalitéer. Vill du ha en mer klassisk matta titta gärna på den vävda matta Nature som är ljusäkta och släpper igenom vatten om den blir blöt. 

Instruktion | Tryckmärke i mattan/Vikt kant.

Märken i en matta kan man få av möbler som stått på samma ställe en längre tid eller att mattan varit vikt under transport etc.  Sådana märken försvinner normalt efter en tid. Vill man kan skynda på det kan man gnugga mattan försiktigt, följ vår instruktion →

Har du fått en uppvikt kant på din matta? Här kommer instruktioner som fungerar både på kantband och langett instruktion vikt kant →

Skötsel | Allmän skötsel av textila mattor

Vårt sortiment av mattor är av bra kvalité och lätta att sköta. Mattan har funktionen att binda dammpartiklar som yr i luften och med dammsugning minst en gång i veckan så avlägsnar man dammet på bästa sätt. Läs gärna våra skötselråd → för mer information. 

Skötsel | Hur sköter jag min måttanpassade matta?

 • Städning: Dammsug din matta regelbundet för att ta bort damm och smuts. Använd en dammsugare med en borsteinsats för att komma åt alla fibrer i mattan.
 • Fläckborttagning: Om det skulle uppstå fläckar på din måttanpassade matta, ska du omedelbart torka bort dem med en mjuk trasa eller pappershandduk. Använd en fläckborttagningsprodukt som är lämplig för typen av matta du har. Testa alltid produkten på en liten, dold del av mattan för att säkerställa att den inte orsakar missfärgning eller skador.
 • Rotation: Rotera din matta regelbundet för att fördela slitage jämnt över hela ytan. Detta kan förlänga livslängden på mattan och förhindra att den blir ojämnt sliten.
 • Undvik direkt solljus: Direkt solljus kan bleka färger och orsaka att fibrerna i mattan bryts ner snabbare. Försök att undvika att placera din måttanpassade matta i direkt solljus eller använd gardiner eller persienner för att minska exponeringen.
 • Undvik vatten: Om din matta blir våt av spill eller vid rengöring, ska du torka upp fukten så snabbt som möjligt med en mjuk trasa eller pappershandduk. Låt inte vattnet ligga på mattan för länge, eftersom det kan orsaka skador på fibrerna och kan orsaka mögel eller luktproblem.
 • Professionell rengöring: En professionell mattrengöring kan hjälpa till att avlägsna djupare smuts och hålla mattan fräsch. Kontakta en professionell mattrengöringstjänst som har erfarenhet av att hantera din typ av matta för att få de bästa resultaten.

Skötsel | Hur förvarar man en matta bäst?

Om du behöver förvara en matta under en längre tid, är det viktigt att förvara den på rätt sätt för att undvika skador och för att hålla mattan i bra skick. Här är några steg du kan följa för att förvara din matta på ett säkert sätt:

 • Rengör mattan: Innan du förvarar din matta, se till att den är helt ren och torr. Dammsug mattan noggrant och torka bort eventuella fläckar eller smuts med en fläckborttagare. Låt sedan mattan torka helt.
 • Rulla upp mattan: Rulla upp mattan tätt och säkert, med den mjuka sidan inåt. Se till att mattan inte är för hårt hoprullad och att den inte skrynklar eller viker sig på något sätt.
 • Förvara på rätt plats: Förvara mattan på en torr, sval plats som är fri från direkt solljus och fukt. En torr källare, garderob eller förvaringsutrymme är vanligtvis en bra plats. Förvara inte mattan på golvet eller på en fuktig yta, eftersom detta kan orsaka mögel eller skador på mattan.
 • Använd en skyddande plastpåse: Om du förvarar mattan på en plats där det finns risk för fukt eller damm, kan det vara en bra idé att förvara den i en skyddande plastpåse. Se till att påsen är tillräckligt stor för att inte pressa mattan för hårt och att den inte täcker hela mattan.

Skötsel | Hur tar man bort fläckar på en sisalmatta?

Att ta bort fläckar från en sisalmatta kan vara en utmaning, eftersom sisal är en naturlig fiber som är känslig för fukt och starka kemikalier. Här är några steg du kan följa för att försöka ta bort fläckar från sisalmattan:

 1. Agera snabbt: Ju snabbare du behandlar fläcken, desto större chans har du att ta bort den helt.
 2. Torka upp omedelbart: Använd en torr vit trasa eller pappershanddukar för att försiktigt klappa eller pressa bort så mycket vätska som möjligt från fläcken. Var försiktig så att du inte gnuggar fläcken, eftersom det kan få den att sprida sig eller tränga djupare in i mattan.
 3. Undvik att blöta mattan för mycket: Sisalmattor är känsliga för fukt, så undvik att använda för mycket vatten eller andra vätskor vid rengöring. Överdriven fukt kan leda till att mattan blir ojämn eller bucklig.
 4. Använd milt rengöringsmedel: Blanda en liten mängd mildt rengöringsmedel, såsom flytande diskmedel eller en blandning av vinäger och vatten, med varmt vatten. Testa först rengöringsmedlet på en liten, dold del av mattan för att se om det orsakar någon skada eller färgblekning.
 5. Applicera rengöringslösningen: Fukta en ren vit trasa eller svamp med rengöringslösningen och försiktigt blotta fläcken med den. Var försiktig så att du inte överdrivet blöter mattan. Fortsätt blotta tills fläcken minskar eller försvinner.
 6. Torka ordentligt: Efter att ha behandlat fläcken, använd en torr vit trasa eller pappershanddukar för att försiktigt torka av området och absorbera överflödig fukt. Låt sedan mattan torka naturligt.

Viktigt att notera är att resultatet kan variera beroende på fläckens typ och hur länge den har suttit i mattan. Om fläcken är svår att ta bort eller om du är osäker på hur du ska hantera den, kan det vara bäst att kontakta en professionell mattrengörare för råd och hjälp.

Skötsel | Ullmattor

Det är naturligt för en ullmatta att den lösgör överskottsmaterial när man gnuggar eller går på dem. Det är mest under den första tiden men kan även fortsätta under en lång tid vilket är helt normalt. Kan vara extra känsligt under konferens/matbord, då man gnuggar fram överskotts ull med fötterna. Likna mattan med en ulltröja. Det finns verktyg för att ta bort överskotts ull (ludd- och noppborttagare).

Miljö | Innehåller mattorna några skadliga ämnen eller kemikalier?

Samtliga utav våra leverantörer av textila mattor följer Reach-förordningen. Läs mer här →

Instruktion | Släta ut vågigt kantband

När en matta med kantband har varit ihoprullad så kan kantbandet vara
vågigt när mattan rullas ut. Det är lätt åtgärdat, följ vår instruktion!