Product image

Fyll i din E-post för att skicka inköpslistan

Maxwood XLW Ek Unique Elegant Grå 137145 Close

VANLIGA FRÅGOR
Trägolv

Så här tar du hand om ditt trägolv!

Det fina med trä är att det åldras med behag, färgerna blir djupare och med rätt skötsel håller det i många år. Här kommer lite att tänka på.

Trä som utsätts för dagsljus ändrar färg, detta är naturligt och förekommer hos alla träprodukter. Därför kan det vara bra att flytta på t ex mattor ett par cm då och då, så att inga skarpa skillnader uppstår. Träslag som furu, körsbär, valnöt har större färgförändringar. Trä är ett naturmaterial med stor variation i utseende, det finns inga regler för exakt hur det ska se ut så enstaka brädor kan ha ett avvikande utseende. Detta är naturligt.

• Använd rejäla dörrmattor. Det är smuts som är anledningen till slitage på trägolv. Genom att lägga en skrapmatta utanför entrédörren och en torkmatta innanför dörren, så slipper du få in smuts och grus som sliter hårt på golvet.

• Torka upp vatten och annan vätska omedelbart.

• Förse alla möbler med filttassar så slipper du onödiga repor i golvet. När du flyttar tunga möbler – lyft, släpa dem inte. Tassarna ska hållas rena.

• Undvik att använda tejp på golvet. Golvets lackade yta är gjord för att motstå slitage och användande. Under ogynnsamma förhållanden kan tejpen få lacken att släppa.

• Torka golven endast vid behov, när det finns fläckar eller är smutsigt. Använd endast milda rengöringsmedel, vi rekommenderar Bonas produkter. Så lite vatten som möjligt är den gyllene regeln.

Vid Köpet | Var kan jag lägga Golvabias trägolv?

Våra trägolv är avsedda för hemmiljö och lätt offentlig miljö. Trägolv är ej avsedda för våtutrymmen. 

Vid Köpet | Vad är det för skillnad på trä- och laminatgolv?

Våra trägolv har en yta av 0,6 mm äkta trä. Det gör att det blir varmare och tystare än ett laminatgolv som har en yta av plast. Man får även ett unikt utseende som endast äkta trä kan ge.

Vid Köpet | Kommer mitt trägolv att se ut exakt som provbiten i butiken?

Våra trägolv är golv av äkta trä och just för att träet är äkta så varierar utseendet. Olika ådringar, färger och strukturer är styrkan hos trägolv. Detta är inget fel utan förr ett bevis på att det är äkta trä. För att få en bättre helhetsbild av hur golvet kommer att se ut kan man se referensbilder som visar många brädor tillsammans här på hemsidan.

Vid Köpet | Kommer mitt trägolv ändra färg på grund av solljus?

Solljus gör att ditt trägolvs nyans kommer att förändras. Det är en naturlig process i alla trämaterial. I direkt solljus går den fortare än på en yta som bara utsätts för vanligt dagsljus. Vanligtvis blir mörka träslag något ljusare (t.ex. Valnöt) och ljusare träslag blir något mörkare (t.ex. Ek). Lösa mattor och andra föremål som täcker golvet gör att ytan som täcks förändras långsammare än resten av golvet. Tar du bort mattan/föremålet så kommer golvet att över tid få samma nyans som resten av golvet.

Vid Köpet | Kan jag få trägolv levererat till min bostad?

När du beställer materialet från en av våra återförsäljare så kan du få hemleverans med DHL Home Delivery till ett fast pris 699:-/pall. (max 800 kg) Prata med din återförsäljare 

Före Installation | Kan man lägga Golvabias trägolv på golvvärme?

Ja, våra trägolv fungerar bra på golvvärme. Tänk på max yttemperatur 27 C och att alltid använda plastfolie under golvet. För komplett information, se vår golvvärme information

Före Installation | Kan jag lägga Golvabias trägolv i källaren?

Ja - om det är torrt och man använder en godkänd ångspärr under golvet. Finns det risk för fukt bör man konsultera en fackman innan man installerar golvet.

Före Installation | Vilka krav ställs på undergolvet?

Golvet blir aldrig bättre än vad undergolvet medger, så undergolvet ska var torrt, rent och plant.  Det finns i krav på undergolvet i HusAMA som de flesta golvtillverkare rekommenderar och de är  -  Vid mätlängd 2 m är toleransen +/ - 3 mm och vid mätlängd 0,25 m är toleransen +/- 1,2 mm. Sedan får man avgöra från fall till fall hur kritiskt avvikelser i undergolvet är. Har man ojämnheter där golvet blir frekvent använt, så är det ju mycket mer kritiskt än om det finns avvikelser i ett hörn eller utefter väggen där golvet inte belastas.

Före Installation | Vilket underlag ska jag använda under mitt Golvabia trägolv?

Vi rekommenderar grålumpapp eller max. 2 mm foam under tunna trä- och laminatgolv. Har man ett bra undergolv ligger golvet fastare mot en grålumpapp och ger en bättre ljudupplevelse. Om man vill ha ett riktigt bra resultat rekommenderar vi att man använder ett bättre/dyrare underlag som t ex 2 mm kork som ger bättre ljudegenskaper och en solidare känsla i golvet.

Vid Installation | Hur stor rörelsefog ska jag lämna mot väggen?

Trä är ett naturmaterial som rör sig med växlande luftfuktighet, därför måste man ha en rörelsefog mot väggar och fasta föremål. Lämna en rörelsefog på 1,5 mm per meter golvbredd, dock minst 8 mm, runt om hela golvet och fasta föremål som t ex trappor, rör, trösklar, kaminer. Detta för att golvet ska kunna röra sig fritt under årstidsväxlingarna

Vid Installation | Kan jag lägga golvet flytande mellan olika rum?

När man lägger flytande golv genom komplexa utrymmen finns det risk att golvet fastnar eller har svårt att röra sig och man får sprickor i golvet. Vi rekommenderar därför att man lägger expansionsfogar mellan rummen så att golvet kan röra sig fritt. Konsultera gärna en fackman vid sådana installationer.

Efter installation | Kan jag plocka upp mitt golv och installera i ett annat rum?

En av fördelarna med våra golv är att de enkelt kan tas upp och installeras i ett annat rum. Detta gör det möjligt att återanvända golvet i en annan del av hemmet eller att flytta det till ett helt nytt utrymme utan att behöva köpa ett helt nytt golv. När man plockar upp golvet bör man vara försiktig med kortsidorna på golvet där listen för låsningen sitter. 

Skötsel | Hur ska jag sköta mitt trägolv?

Använd torra metoder för den dagliga städningen. Dammsug, sopa eller torrmoppa golvet så att grus, damm och annan lös smuts tas bort. Torka golven endast vid behov med väl urvriden microfibermopp. Använd endast milda rengöringsmedel, vi rekommenderar Bonas produkter. Svabbgarn rekommenderas ej eftersom det lämnar för mycket vatten efter sig på trägolvet. För mycket vatten kan leda till svarta kanter på brädor. Mer info om skötsel hittar du under skötselråd

Skötsel | Ska jag lacka 1 gång extra på mitt nya golv ?

Vi rekommenderar inte att man överlackerar sitt nya golv. Från fabrik har vi lagt på 6-7 lager lack som är utformad för höga krav och det finns risk att man lägger en lager sämre lack ovanpå och det är ju den översta lacken man får märken i!

Reparation | Jag har fått en skada i mitt golv, går det att reparera?

- Liten lackrepa lagar man med en lackpenna.

- Stor repa och större skada som gått genom lackskiktet kan man laga med vårt hårdvaxkit →
1. Borsta rent skadan där hårdvaxet skall användas.
2. Smält ner hårdvaxet i området.
3. Blanda färgerna för ett naturligt utseende.
4. Låt stelna och skrapa sedan bort överflödigt vax med skrapan.
5. Använd polerduken. Grön sida för glansigt utseende. Vit sida för matt utseende.

Se hela instruktionsvideo här
Länk till instruktionsvideo youtube

En större skada reparerar man genom att byta brädan i golvet.

 

Reparation | Kan jag slipa om mitt trägolv från Golvabia?

Nej, våra golv har ett 0,6 mm äkta träskikt som är för tunt att slipa om.  Utvecklingen av moderna lacker till ytan har gjort att nya trägolv håller mycket länge innan omslipning skulle vara ett alternativ. Och vad är det som säger att man vill ha ett likadant golv när man slipar om det efter 25-30 år?