Fyll i din E-post för att skicka inköpslistan

Vi känner igen dem från SVT’s Husdrömmar (säsong från 2021). Linus Fernström och Karin Persson. Han, hockeymålvakten som efter en skada tvingas lägga karriären på hyllan. Hon, butikschef i dagligvaruhandel med planer om egen butik, och så barnen Stella och Frans. Tillsammans har de skapat ett av Sveriges just nu mest omtalade villor. Det är högklassig design hela vägen ut i fingerspetsarna. Från valet av tomt, husets placering till materialval både inne och ute. Stora penseldrag och små pytte detaljer – Allt är noga genomtänkt och väldesignat. Till och med Gert Wingårdh som annars är ganska svårimponerad lyfter på hatten och erkänner sig … just det, imponerad

Vem bor här?
Linus Fernström och Karin Persson med barnen Stella 4 år och Fransca 6 månader.

Husresa:
Från trångbodd litet korsvirkeshus till stor helt egendesignad villa med smakfullt strama linjer.

Intressen:
Linus: Design, Ishockey, Psykologi, Hemmafixare, Träning   
Karin: Ledarskap, Träning, ICA, Älskar att jobba

Instagram: @villafernstrom

10 Web2 Stående Markering 11 Web

År 2018 var Linus 31 år gammal och mitt i en framstående hockeykarriär på elitnivå. Han drabbades under en match av en hjärnskakning, som visade sig vara en hjärnskakning för mycket, karriären tog tvärstopp. Det blev sjukskrivning och en ny vardag tonade upp sig för Linus och familjen. I väntan på att bli bättre och i ovissheten om han överhuvudtaget skulle kunna återvända till hockeyn, tog tristessen över och Linus började skissa på ett nytt hus åt familjen. Huset de bodde i då var ett litet korsvirkeshus från 50-talet, och det stod redan på den tilltänkta tomten. Det huset har nu bytt ägare och flyttats till en annan tomt.
Planen om ett nytt hus fanns där sedan tidigare, men tanken var egentligen att de skulle vänta några år till innan projektet skulle sätta fart. Nu fanns det plötsligt tid att verkligen fundera, och skissa ner de tankar och idéer de hade kring det nya huset.

– Det hela började som en terapigrej, säger Linus. Han var efter skadan hjärntrött och att vara bland folk i miljöer med mycket ljud runt omkring var jobbigt. Att då få sitta i stillhet och rita i lugnt och ro var helt perfekt. I början gick det dock väldigt långsamt, någon timma om dagen var vad han orkade med. Men med tiden gick det bättre och orken kom sakta tillbaka.

En grym fördel med att gå hemma så här var att jag verkligen kunde följa dygnets timmar och se hur solen rör sig över tomten. Jag jobbade med snören på marken och markerade ut var skuggor och ljus befann sig under dygnets olika timmar. Det underlättade i valet av husets placering. En viktig punkt var att maximera utsikten mot havet och samtidigt få så mycket ljusinsläpp som möjligt. Jag har säkert ritat huset över 100 gånger!

1 Web 9 Web 2 Web 3 Web

Golvabiaprodukter : Textilmattorna Camelot & Vouge

"I Bärby hittar vi en villa som hänger ut över berget och tar för sig och utnyttjar den imponerande utsikten över havet och Stenungsund. En känsla av husen på bergsklipporna i Los Angeles men anpassat till ett nordiskt uttryck på västkusten i Stenungsund. Huset både sticker ut och smälter in i omgivningen på ett positivt sätt."

Resultatet blev ett hus i vinkel med en fasad helt sömlöst klädd med tunna ribbor av gran. Norrsidan som ligger mot havet har stora - två meter breda fönster som går hela vägen från golvet, upp till tak. Det blir ett otroligt fint ljusinsläpp, utan att man blir bländad, och man ser havet från alla rum. Inndörrarna följer husets minimalistiska linjer och även de mäter från golv till tak. Förvaringen är integrerad och dold vilket framhäver renheten i husets design. Även belysningen är noga genomtänkt. Infällda ljuslister och spottar ger en mjuk och inbjudande framtoning trots husets strama design. Färgskalan är ljus och luftig med balanserad kontrast i de höga ekdörrarna. Här finns heller inga onödiga dammsamlande lister eller andra detaljer som stör ögat. Mattorna från Golvabia går i ton med den övriga inredningen och ger rummen en behaglig och välkomnande känsla. I parets sovrum har man valt att lägga mattan heltäckande. Detta gör rummet tyst och ombonat. Det här huset är genomtänkt in i minsta vrå och hyllningen till havet är dess centrala punkt.

Huset, med sin placering över klipporna på den branta bohuslänska tomten andas 50-talets Hollywood, men utan att för den saken bli ett vräkigt skrytbygge. Det känns samtidigt skandinaviskt och det hela är mycket fascinerande! Under 2020 blev dessutom Villa Fernström utsedd till vinnare av Stenungsunds byggnadspris. En del av motiveringen lyder:

5 Web 6 Web 8 Web

Under processen att rita och planera deras eget drömhus har tanken sakta vuxit fram hos Linus att börja jobba som designer och arkitekt. Det spelar inte så stor roll om det handlar om möbler eller hela hus, Linus passionen för design är tydlig.

– Det är en speciell känsla att i verkligheten få se det man har ritat, och att få ta och känna på materialen, säger Linus. Designintresset har funnits med sedan barnsben och som liten älskade han att titta i mammas böcker om designhus. Linus fortsätter:
– Det har varit, och är fortfarande tufft att släppa taget om hockeyn, men att kunna göra detta åt andra, att få hjälpa till att förverkliga andras drömmar känns som ett bra karriärsval och ett steg åt rätt håll. Det har varit väldigt kul och lärorikt att få helhetsbilden, och jag har fått bättre förståelse för vad man behöver tänka på när man designar för att underlätta så mycket som möjligt för hantverkarna.

Folk började tidigt höra av sig och frågade om inte Linus kunde kan tänka sig att rita åt dem. Han har därför startat en egen arkitektfirma och uppdragen rullar på.

– Har man möjlighet att göra något på riktigt, hela vägen, så vill man ju satsa! avslutar Linus.

Karin och Linus bästa byggtips!

  • Planera väl, tänk igenom era behov och ha tålamod, läs på!

  • Skaffa skickliga hantverkare som är bra människor. Ni ska samarbeta i många månader.

  • Blocketfynda! Finns massor av fynd på blocket. Men tänk på garantier t.ex när det gäller

    blandare mm.

  • Våga välja rörligt arvode, det blir nästan alltid billigare.

  • Hitta en röd tråd i designen och håll er till den. Det får inte bli för mycket av det goda.

13 Web