Product image

Fyll i din E-post för att skicka inköpslistan

Exteriör Entre Liggande

VILLA LUNDEBERG

Rushton Arkitektur

"På en servett på puben The Woodsman i norra London gjordes de första pennstrecken av det som skulle komma att bli Villa Lundberg, nu hem åt familjen Rushton. Men inte bara ett hem skulle skapas, utan ett helt nytt liv. Det blev en tvärvändning i vardagen, halt i karriären och så uppfyllda drömmar."

VEM BOR HÄR?

Edd och Sofia Rushton, med barnen Björn 7 år och Leif 1,5 år

Husresa:
Från lägenhet i sprudlande London till lugnet i Åkersberga. Edd är arkitekt och har själv ritat huset. Under bygget agerande han både arkitekt, interiör arkitekt, projektledare och kund. En krävande resa som som gett många värdefulla insikter och erfarenheter.

Intressen EDD:

Resa "off the beaten track", pubs, snooker.

Intressen SOFIA:

Inredning, populärkultur, umgås med vänner & familj.

instagram:
@villalundberg | @rushtonarkitektur
web: www.rushtonarkitektur.se

IMG 3143 Test

på bild: Bichon Gold

Bichon Golden 239872 Vardagsrum Stående Close

Bichon Golden 239872 Vardagsrum Liggande Ovan

Vi känner igen dem från tv4’s Grand Designs, den brittiska arkitekten Edd och hans svenskfödda fru Sofia som tillsammans bytte livet i hektiska London mot lugna Margretelund i Åkersberga. I ett klassiskt sommarstugeområde från första hälften av 1900-talet – som idag transformerats till fullfjädrade villatomter – har de slagit ner sina bopålar tillsammans med sönerna Björn och Leif.

Det är en naturskön omgivning där både tallar och klippblock häver sig upp ur marken och samsas fint med en ny generation av numera permanentboende. Tomten där huset står har funnits i familjen sedan slutet av 1970-talet då den köptes av Sofias mormor och morfar. Så för Sofia är platsen välbekant och fylld med barndomsminnen.

Huset är en skapelse med djupsvart fasad och som består av två huskroppar, väl tilltagna glaspartier och ett sömnlöst polerat betonggolv i nedre plan, vilket på ett naturligt sätt möter innerväggarna i KL-trä. Inga lister, socklar eller foder kring dörrar och fönster, här är det avskalade rena linjer. Sällskapsytan har högt i tak, hela 6,5 meter och skapar fin kontrast till det intilliggande köket där innertaket istället är något sänkt. Arkitekturen balanserar på ett skickligt sätt mellan det öppna och det stängda, det mörka och det ljusa. De två huskropparna är placerade i vinkel och sammankopplas av en mindre del: vinterträdgården. Här följer även det svarta fasadvirket med in på ett självklart och lite kaxigt sätt. Att huset är uppdelat i två kroppar grundar sig i dess olika funktioner. Den ena delen är för umgänge, medan den andra är mer privat och där lugn och vila prioriteras.

Man kan lätt tro att huset skulle upplevas som stelt och hårt, men det gör det inte.Tvärtom, möts man av noga genomtänka siktlinjer som ger intressanta blickfång. Den varma känslan i KL-träet skapar en ombonad atmosfär och genom sällskapsytornas generösa glaspartier skapas kontakt med naturen och gör det hela mycket hemtrevligt.

Projektet Villa Lundberg har under resans gång haft två syften: Att bli ett hem till familjen, men det var också ett tillfälle för Edd att demonstrera sina färdigheter som arkitekt för den svenska marknaden. Det här huset skulle bli hans show case-hus för nya firman Rushton Arkitektur. När de lämnande London var Edd väl etablerad i branschen och att komma till Sverige innebar att han fick börja om med karriären på nytt. För att få det hela att fungera var det han själva som drev projektetet, från flera håll dessutom! Edd berättar:

– Jag var arkitekt, interiör arkitekt, projektledare, kostnadsansvarig och kund på samma gång! Det var ett stort jobb och stressigt ibland med en brant inlärningskurva. Men det var en otroligt givande upplevelse och hjälpte mig utvecklas som arkitekt i Skandinavien. Jag fick direkt erfarenhet av alla delar och steg av att rita och bygga hus, samt unika insikter i kundens perspektiv på att skapa sitt eget hem.
Dessa erfarenheter har visat mig hur jag kan hjälpa mina kunder att förverkliga deras vision.

Rushtons bästa tips vid husbygge:


1: hitta en bra arkitekt.
En skicklig arkitekt kan bidra enormt till ditt projekt, oavsett om det rör sig om att få ut det mesta av budgeten, arbeta med tomtens särskilda egenskaper, hitta rätt utsikt och följa solens bana, samt se till att designlösningen är effektiv, hållbar och flexibel så att den kan uppfylla föränderliga behov över lång tid.

2: dyrt är nödvändigtvis inte bättre.
Man måste inte använda dyra material för att få fin arkitektur. Hos Villa Lundberg kombinerar vi enkla och relativt kostnadseffektiva material - betong, furu och gran - med eftertänksamhet och noggrannhet för att åstadkomma arkitektoniska effekter som är mer än summan av sina delar.

3. mindre är mer.
Vi lever i osäkra tider där byggkostnaderna är höga, liksom kostnaden för att driva och underhålla en bostad. Under dessa omständigheter är det viktigt att varje kvadratmeter räknas under designfasen. Kortfattat är mitt budskap: bygg mindre, bygg smartare.

Concept Diagram

"Mattan Sisal City uppfyllde alla våra krav och passar perfekt i huset"

För att ge varje rum egen karaktär och mjuka upp husets annars ganska strama design, har man inrett med ett antal väl avvägda mattor, både heltäckande och friliggande. Mattorna blir som helt egna designelement. Edd förklarar:
– Mattor kan dramatiskt påverka rummets känsla och karaktär. En matta kan bidra till att definiera utrymmen i ett stort öppet utrymme
och även påverka akustiken, som t.ex. vårt vardagsrum med extra hög takhöjd.

I kök och vardagsrum som båda är en del av en öppen yta med betonggolv ville de ha en stor, fyrkantig och helt friliggande matta. Edd
fortsätter:
– Till vardagsrummet valde vi den tjocka och mjuka Bichon(fg. Golden), den mattan känns lyxig under fötterna, och färgtonen går perfekt ihop med både betonggolvet och väggarna i KL-trä. Den generösa storleken fungerar också ljuddämpande och minskar ekon, så att rummet får en behaglig akustik.

Husets båda trappor har man klätt med mattan Sisal City (fg. Grain), precis som namnet avslöjar är det en sisalmatta.
– Vi letade efter ett rejält och slitstarkt underlag för trapporna, något med grövre textur som förhindrar att man halkar. Vi ville också ha en naturlig och ekologisk produkt som gick ihop med själva trappan och väggarna i bart KL-trä. Vi hittade Sisal City som uppfyllde alla våra krav och passar perfekt i vårt hus.

När man gått trappan upp till hustes loftdel som är beläget ovanför det öppna vardagsrummet, möts man återigen av sisalen, denna gång som en friliggande och kantad matta. Hela inredningen känns genomtänkt och den svala sisalen knyter väl an till taklamporna (Pilke Signature) som består av en luftig träkonstruktion. Alla delar i huset har sin funktion. Det är tydligt, rakt på sak och behagligt.

– Designen följer biofiliska designprinciper där vi har tagit in naturens material, textureroch färger i hemmet. Vi följde samma principer när vi valde andra material, möbler, tyger och mattor. Resultatet är att hemmet har en lugn, harmonisk och naturlig stämning som vi verkligen älskar. Studier har faktiskt visat att närvaron av naturelement i hemmet minskar stress och ökar produktivitet, kreativitet och välbefinnande. Och vi kan verkligen skriva under på att det fungerar!

Sisal City Grain 241215 Trappa

Går man upp på andra våning i husets mer privata del hittar man pojkarnas sovrum. Två något mindre och nästan identiska rum med varsina rejäla fönster. Fönster djupa nog för att krypa upp i med kuddar och böcker. I båda rummen ligger mattan Vogue och här har man gått hela vägen, och på bästa brittiska vis lagt mattan heltäckande. Detta hjälper till att dämpa ljud och den heltäckta mjuka ytan blir en skön kontrast till betonggolvet på nedre plan. Färgen man valt heter Stål, en grå nyans men som drar åt ljusblått. Mattan här förstärker känslan av lugn och harmoni.
– Vi funderade först på ett hårt golv med en lös matta, men så fick vi ett prov på Golvabias Vogue (fg. Stål). Vi gillade det linjära mönstret som är både modernt och arkitektoniskt, och älskade hur mjuk den är. Så vi bestämde oss för att skaffa en heltäckande Vogue-matta för att skapa en mjuk och mysig stämning i pojkarnas sovrum.

Edd och Sofia har valt mattor med helt olika karaktär och användningsområden. Alla är de anpassade efter sin plats och funktion och liksom allt annat i husets design är även mattorna valda med stor omsorg.
– Funktionalitet är naturligtvis en avgörande faktor. Det är viktigt att mattan du funderar på att skaffa passar det avsedda utrymmet och funktionen, och har rätt tekniska egenskaper. T.ex. om den är kompatibel med golvvärme, lätt att hålla ren etc. Sedan är det också viktigt att tänka på stämningen eller känslan du vill skapa, ska den vara mjuk, tjock, varm och mysig? Rustik, naturlig och ekologisk? Förfinad och modern?

Det märks i varenda detalj att Edd och Sofia vet hur man komponerar ett rum. Allt ifrån materialet på väggarna till det små detaljerna som t.ex handtag och knoppar, ända ner till möbelemang och så mattan förstås.

Sisal City Grain 241215 Loft Stående

BARNENS SOVRUM:

Vogue Stål 238795 Sovrum Stående

Barnens sovrum - Villa Lundberg.

Vogue Stål 238795 Barnrum Liggande

Barnens sovrum - Villa Lundberg.

Vogue Stål 238795 Barnrum Stående

Barnens sovrum - Villa Lundberg.