Product image

Fyll i din E-post för att skicka inköpslistan

Skötselråd Kakel & Klinker

Väggar och golv med keramiska plattor är i princip underhållsfria. Normalt krävs endast regelbunden städning anpassad till nedsmutsningen och avtorkning vid spill.

Regelbunden rengöring – dag/veckostädning
Alla typer av keramiska plattor kan rengöras med vatten och ett neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel (pH 7,5 – 9,5), så kallat allrengöringsmedel. OBS! Använd ej grönsåpa eller andra tvättmedel med hög tvålhalt eller för hög tvättmedelskoncentration i tvättvattnet. Dessa lämnar kvar en fet hinna som drar till sig smuts. Vissa av nedanstående rekommendationer är hämtade från Byggkeramikrådets skötselanvisningar. Läs mer på www.bkr.se.

Soprano Frame 910 01 Golvabia Ceppo Grey

Klinkergolv - granitkeramik / glaserad klinker
Daglig rengöring görs normalt med torrmoppning för att samla upp partiklar och damm. Veckorengöring görs med våtmoppning med vatten och neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel.

OBS! För oglaserade golvklinker, cementplattor är det viktigt att behandla plattorna för att göra golvet tåligt mot smuts och därmed mer lättstädat. Vi rekommenderar att man använder Filas produkter.

 

Kakelväggar
Rengörs med våttorkning med fiberduk eller motsvarande och eventuell eftertorkning.

Canova Emperador 369454 Miljö Hall

Fogar
Fogar i dusch/badutrymmen kan över tid få en beläggning av tvål och hudrester. Denna beläggning är grogrund för mögelpåväxt. Mjukfogar av silikonmaterial kan i sig själva utgöra grogrund för mögelpåväxt. Fogar i dessa områden måste därför regelbundet rengöras med svagt eller medelstarkt alkaliskt rengöringsmedel i vatten och med efterföljande sköljning med rent vatten. Moderna cementbundna fogmassor har oftast en vattenavvisande karaktär, som påtagligt minskar risken för mögel påväxt och minskar rengöringsbehovet över tiden.

 

Rengöring av kalkavsättningar
På väggar i våtutrymmen kan kalkavsättningar på plattor och fogar bildas över tiden i områden med kalkrikt vatten. Kalken kan avlägsnas genom våttorkning med vatten och medelstarkt surt rengöringsmedel (pH2 – 5). Inför sådan rengöring måste alltid fogarna mättas med vatten före behandlingen så att inte surt vatten tränger in i fogarna och löser upp cementen i fogmassan. Efter behandlingen är det viktigt att ytorna sköljs mycket noggrant med rent vatten.

 

Ladda ner hela vår SKÖTSELANVISNING. 

Klint Grey Lines 377462 Miljö Dusch