{{setCurrentPageId(4424)}} {{setLanguageId(0)}}

Vanliga Frågor - FAQ

Vid köpet

Var kan jag lägga Golvabias trägolv?

Våra trägolv är avsedda för hemmiljö och lätt offentlig miljö. Om golvet sköts rätt och skyddas från t ex från för mycket vatten och grus utifrån kan golvet hålla väldigt länge, samtidigt kan ett golv som läggs i fel miljö och sköts felaktigt vara utslitet väldigt snabbt. Våra trägolv är inte avsedda för fuktiga utrymmen som badrum, tvättstugor etc. Tänk på att husdjur, som t ex hundar, kan göra repor i trägolv.

Vad är det för skillnad på trä- och laminatgolv?

Våra trägolv har en yta av 0,6 mm äkta trä. Det gör att det blir varmare och tystare än ett laminatgolv som har en yta av plast. Man får även ett unikt utseende som endast äkta trä kan ge.

Kommer mitt trägolv att se ut exakt som provbiten i butiken?

Våra trägolv är golv av äkta trä och just för att träet är äkta så varierar utseendet. Olika ådringar, färger och strukturer är styrkan hos trägolv. Detta är inget fel utan förr ett bevis på att det är äkta trä. För att få en bättre helhetsbild av hur golvet kommer att se ut kan man se referensbilder som visar många brädor tillsammans här på hemsidan.

Kan jag få trägolv levererat till min bostad?

När du beställer materialet från en av våra återförsäljare så kan du få hemleverans med DHL Home Delivery till ett fast pris 629:-/pall. (max 800 kg) Prata med din butik →

Före installation

Kan man lägga Golvabias trägolv på golvvärme?

Ja, våra trägolv fungerar bra på golvvärme. Tänk på max yttemperatur 27 C och att alltid använda plastfolie under golvet. För komplett information, se vår golvvärme information →

Kan jag lägga Golvabias trägolv i källaren?

Ja - om det är torrt och man använder en godkänd ångspärr under golvet. Finns det risk för fukt bör man konsultera en fackman innan man installerar golvet.

Vilka krav ställs på undergolvet?

Golvet blir aldrig bättre än vad undergolvet medger, så undergolvet ska var torrt, rent och plant.  Det finns i krav på undergolvet i HusAMA som de flesta golvtillverkare rekommenderar och de är  -  Vid mätlängd 2 m är toleransen +/ - 3 mm och vid mätlängd 0,25 m är toleransen +/- 1,2 mm. Sedan får man avgöra från fall till fall hur kritiskt avvikelser i undergolvet är. Har man ojämnheter där golvet blir frekvent använt, så är det ju mycket mer kritiskt än om det finns avvikelser i ett hörn eller utefter väggen där golvet inte belastas.

 

 

Före installation

Vilket underlag ska jag använda under mitt Golvabia trägolv?

Vi rekommenderar grålumpapp eller max. 2 mm foam under tunna trä- och laminatgolv. Har man ett bra undergolv ligger golvet fastare mot en grålumpapp och ger en bättre ljudupplevelse. Om man vill ha ett riktigt bra resultat rekommenderar vi att man använder ett bättre/dyrare underlag som t ex 2 mm kork som ger bättre ljudegenskaper och en solidare känsla i golvet.

Installation

Hur stor rörelsefog ska jag lämna mot väggen?

Trä är ett naturmaterial som rör sig med växlande luftfuktighet, därför måste man ha en rörelsefog mot väggar och fasta föremål. Lämna en rörelsefog på 1,5 mm per meter golvbredd, dock minst 8 mm, runt om hela golvet och fasta föremål som t ex trappor, rör, trösklar, kaminer. Detta för att golvet ska kunna röra sig fritt under årstidsväxlingarna.

Kan jag lägga golvet flytande mellan olika rum?

När man lägger flytande golv genom komplexa utrymmen finns det risk att golvet fastnar eller har svårt att röra sig och man får sprickor i golvet. Vi rekommenderar därför att man lägger expansionsfogar mellan rummen så att golvet kan röra sig fritt. Konsultera gärna en fackman vid sådana installationer.

Underhåll och Skötsel

Hur ska jag sköta mitt trägolv?

Använd torra metoder för den dagliga städningen. Dammsug, sopa eller torrmoppa golvet så att grus, damm och annan lös smuts tas bort.

Torka golven endast vid behov med väl urvriden microfibermopp. Använd endast milda rengöringsmedel, vi rekommenderar Bonas produkter. Svabbgarn rekommenderas ej eftersom det lämnar för mycket vatten efter sig på trägolvet. För mycket vatten kan leda till svarta kanter på brädor.

Mer info om skötsel - Skötselråd →

Ska jag lacka 1 gång extra på mitt nya golv ?

Vi rekommenderar inte att man överlackerar sitt nya golv. Från fabrik har vi lagt på 6-7 lager lack som är utformad för höga krav och det finns risk att man lägger en lager sämre lack ovanpå och det är ju den översta lacken man får märken i!

Reparation

Jag har fått en skada i mitt golv - går det att reparera?

- Liten lackrepa lagar man med en lackpenna.
- Stor repa och större skada som gått genom lackskiktet kan man laga med hårdvax eller spackel
- Hjälpmedel för lagning hittar du här →

En större skada reparerar man genom att byta brädan i golvet.

Kan jag slipa om mitt trägolv från Golvabia?

Nej, våra golv har ett 0,6 mm äkta träskikt som är för tunt att slipa om.  Utvecklingen av moderna lacker till ytan har gjort att nya trägolv håller mycket länge innan omslipning skulle vara ett alternativ. Och vad är det som säger att man vill ha ett likadant golv när man slipar om det efter 25-30 år?

Virtual showroom

Provlägg golv i dina egna rum

Prova

Hitta återförsäljare

Köp ditt nya golv redan idag

Hitta återförsäljare