{{setCurrentPageId(1157)}} {{setLanguageId(0)}}

Vanliga Frågor - FAQ

Vanliga frågor om Kakel och Klinker!

Varför ska jag välja kakel och klinker? Kakel och klinker är ett underhållsfritt material i den meningen att det inte behöver behandlas med åren utan det är vanlig städning som gäller. Fogar och plattor rengörs med allrengöring. Det är ett slitstarkt material som håller så länge du gillar stilen.

Vilken platta kan man ha på vägg eller golv? En generell regel är att kakel används på vägg och klinker kan användas på både golv och vägg. Klinker har ett tätare gods vilket innebär att den har en större slitstyrka. 

Kan jag få kakel & klinker levererat till min bostad? När du beställer materialet från en av våra återförsäljare så kan du få hemleverans med DHL Home Delivery till ett fast pris 629:-/pall (max 800 kg) Prata med din butik.

Vad ska jag välja för kakel och klinker?  Ljust eller mörkt, stora eller små plattor? Trendigt eller traditionellt? Ja det finns mycket att ta hänsyn till. Det är du som är trendsättaren och det du väljer ska tåla ditt ögas slitage under många år. Sedan finns det lite tips och trix för att skapa det bäst lämpade för rummet. Vi hoppas vi ska kunna svara på några frågor här.   

Vad är ”Granitkeramik”? Torrpressade plattor med mycket låg vattenabsorption och goda hållfasthetsegenskaper benämns oftast som granitkeramik. Plattorna kan tillverkas i mycket stora format och ytan är antingen glaserad eller oglaserad. 

Vad är skillnaden mellan blankt och matt? Ett blankt kakel kan upplevas lite extra lyxigt och är bra på att reflektera ljuset och belysningen i badrummet. Det matta kaklet ger ett något mer ombonat intryck och gör gärna att väggarna får en mjukare och djupare ton, Städningen är densamma!

Hur påverkar ljuset plattorna? Ett tips är att låna hem kakelplattan för att uppleva den i rätt ljus. På så sätt kan du välja den platta som passar bäst. Ljussättning är avgörande för slutresultatet. Fråga även din elektriker vad det finns att välja på när det gäller varm och kall belysning.

Vad ska jag välja för storlek? Formatet på kakel och klinker påverkar hur vi upplever rummet. Ett rektangulärt liggande format kan bredda rummet och ett stående kan hjälpa rummet att växa på höjden.

Kakel och klinker går att sätta på olika sätt för att få olika resultat. Rakt, i tegelförband, diagonalt eller mönsterpassat. Prova dig fram för att hitta din stil.

Liggande    Stående

Vad ska jag tänkta på när jag väljer fog?

  • Funktion: En mörk fog är mindre smutskänslig än en ljus.
  • Design: Fogens färg framhäver plattan på olika sätt.
  • Bredd: Fogens bredd påverkar helhetsintrycket. Fogbredden är normalt 2-3 m.m. för vägg/golv. För en sågad platta rekommenderas 1-2 m.m.

Får jag sätta kakel & klinker själv? Kontakta alltid ditt försäkringsbolag för att höra efter vad de har för regler.

Kan man använda klinker utomhus? Visst kan du det, men det viktiga är att hitta en platta som uppfyller dessa krav. Vi har märkt dessa plattor med en symbol för frostsäker. Se även 20mm som är speciellt avsedda för utomhusbruk 

Special instruktioner för min platta? Om din platta ska sättas på annorlunda sätt än vanligt hittar du instruktionerna på respektive produkt på vår hemsida.

Hur sköter jag mitt kakel och klinker? Här hittar du tips om rengöring och underhåll.

Varför skiljer färgnyansen på plattorna mellan olika leveranser? Plattor har oftast ett tonalitnummer/batchnummer från produktionen hos leverantören. Temperatur och fuktighet i produktionslokal samt ugnens kondition påverkar färgnyansen mellan olika produktionstillfällen. Detta gäller all keramiktillverkning och tonaliten anges därför på förpackningen. Se till att allt material har samma tonalit, detta står på kartongen. Färgnyansen skall alltid kontrolleras före uppsättning.  Tonalit = Fabrikens sätt att färgsortera plattorna.

Vad är viktigt att tänka på om jag ska komplettera med mer material? Behöver du beställa mer material och det ska sättas tillsamman med redan köpt material är det viktigt att du får samma tonalit och kaliber. Det står på paketen så spara därför en bit av förpackningen tills hela arbetet är färdigt. Kaliber = fabrikens sätt att storlekssortera plattorna.

 

För att du ska bli riktigt nöjd med ditt badrum är det viktigt att entreprenören har samma bild av slutresultatet som du har. Bifoga gärna en lista med allt som ska göras vid offertförfrågan och för sedan en dialog omkring alla detaljer. När arbetet är slutfört ska du erhålla kvalitetsdokument.

Inspiration

Hitta inspiration

Gå till inspiration

Hitta återförsäljare

Köp ditt nya golv redan idag

Hitta återförsäljare