{{setCurrentPageId(14229)}} {{setLanguageId(0)}}

Köksinspiration

Älskade underbara kök

Ett kök är så mycket mer än en plats för mat. Det är inte för intet som man säger att köket är hjärtat i huset – här pågår livet.

Oavsett om du har ett litet och trångt studentkök eller ett mycket rymligt och väldesignat kök finns vissa gemensamma nämnare. Det är här du lagar och äter din mat. Det är här du samlar vänner och familj till umgänge, bakar, pysslar, jobbar och pluggar. Här sker hårda förhandlingar och mysiga kaffestunder. Ett kök som ska utstå allt detta kräver ett bra materialval. Golv som tål att spillas och tappas på. Väggytor som lätt kan torkas av när grytan skvätter iväg vid överkok.

För den svala skandinaviska stilen är ett Maxwood-golv med äkta trä ett bra val. Gillar du den något varmare och ombonade stilen är Maxwear något för dig. Det har utseende som ett trägolv men med en extremt tålig vinylyta som står emot det mesta. Vill man gå åt det stramare hållet så är ett klinkergolv att föredra. Det är lättskött och med golvvärme inlagt även behagligt att röra sig på. Att lägga en matta under matgruppen gör sig fint oavsett vad du har för golv. En matta ramar in, mjukar upp och skapar hemtrevnad. Dessutom dämpar det skrammel och skrapljud från stolar som flyttas.

När det kommer till kaklet på väggarna har du verkligen möjlighet att sätta din egen prägel. Kakla hela vägen från golv till tak, eller en mindre yta vid diskhon. Ett annat alternativ är att välja en större platta och sätta den som stänkskydd vid spisen, du kan till och med låta den möta taket. Det blir både snyggt och praktiskt

Recept för ett trivsamt kök:

• Välj ett tåligt och lättskött golv som klarar kladd och spill.
• En matta under matgruppen gör köket inbjudande.
• Minimera antalet köksmaskiner som står framme.
• Undvik postsamlarhögen! Skaffa en snygg låda till post och släng sådant som är gammalt.
• Ta in lite gröna och fräsha kryddväxter. De sprider väldoft!
• Våga vara personlig i dina val och välj ett kakel som du verkligen gillar.

RECEPT! 

Granola med nötter och bär

2 dl boveteflingor 
2 dl solroskärnor 
2 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
2 dl nötter, grovhackade
1 tsk salt ¾ – 1 dl honung eller lönnsirap
Eventuellt 1–2 tsk kanel och/eller kardemumma
1 ½ dl vatten ¾ dl neutral rapsolja
2 dl valfri torkad frukt & bär
Ger ca 1 1/2 liter

Värm ugnen till 150 grader. Rör ihop alla torra ingredienser förutom torkade frukter och bär i en stor bunke. Värm vattnet i en kastrull och rör ihop med rapsolja och honung eller lönnsirap. Häll ner i bunken och med rena händer, krama in vätskan väl i grynblandning. Sprid ut blandningen på två plåtar, ända ut till kanterna, och platta till så att granolan ligger utspritt så jämt som möjligt. Då undviker du att den bränns längst ut. Rosta i ugnen i ca 30¬–40 minuter, rör om då och då. Låt svalna och blanda ner valfri torkad frukt och/eller bär.

Hitta hem

Återvänd till Golvabias huvudsida

Ta mig dit!

Bläddra i hela magasinet

.. eller ladda ner den i PDF-format!

Magazine 2021