{{setCurrentPageId(14867)}} {{setLanguageId(0)}}

Hemma hos

Från blogg till verklighet - välkommen till Villa Nielsen!

I Anderstorp i Småland bor Sussi och Roffe i ett modernt funkishus byggt 2014. Huset kallas Villa Nielsen och du kanske känner igen det? Inte alls konstigt i så fall. På bloggen med samma namn har du kunnat följa hela resan – från dagen då drömtomten plötsligt dök upp, alla materialval och livet som tar vid när allt byggande är över. Eller hur är det, blir det någonsin klart?

Vem bor här?
Namn: Sussi och Roffe.
Husresa: Flyttade från Anderstorp till Tranås 2006, där de bodde till 2013 då de valde att flytta hem igen och bygga Villa Nielsen.
Intressen: Hem och inredning, familjen, vänner, sång, hockey (sonen spelar i Troja Ljungby). ”Det är väl här man ska säga att man älskar att resa också? Det gör jag men jag fullkomligt älskar att vara hemma!” – Sussi

Villa Nielsen är ett modernt funkishus. Hela byggprocessen började faktiskt med just huset – Sussi och Roffe hittade en modell som de justerade och ändrade tills de hade en planlösning som kändes helt rätt. Det var bara en sak som saknades – en tomt.

Vi gjorde det hela i lite fel ordning: hus före tomt. Utmaningen för oss var sedan att hitta en tomt där just det här huset passade och det i Anderstorp där det inte finns så många tomter, säger Sussi och skrattar.

Men det löste sig. En dag ringde mäklaren och frågade om de hade kollat på Hemnet. Där hade drömtomten just kommit ut till försäljning och inte långt senare var tomten deras.

Erfarenhet har visat vägen
En av de största utmaningarna med att bygga nytt brukar vara att veta vad man egentligen vill ha. Besluten är många och valmöjligheterna oändliga. Innan Villa Nielsen har paret bott i hus med både tre och två våningar, renoverat två gamla hus och dessutom har Roffe byggt ett annat hus tidigare i livet.

Vad är ni mest nöjda med gällande huset?
- Att vi valde enplanshus. Planlösningen med alla öppna ytor gör att du är med i sällskapet oavsett om du är i köket, sitter vid matbordet, i soffan eller till och med om du är ute på altanen eller i bubbelpoolen, berättar Sussi. Eftersom vi har ett skjutdörrsparti så kan vi öppna upp hela väggen (3.6 meter) och plötsligt är inne ute och ute inne, altanen liksom flyter ihop med resten av huset, och allt blir till ett.

Hon tillägger: Bubbelpoolen där ute är faktiskt en av våra bättre investeringar. Det är helt magiskt att sitta i 38-gradigt vatten en kall, stjärnklar vinterkväll. Men vi använder poolen hela året. I somras när det var så varmt kunde man svalka sig. Vi har en dörr direkt från stora badrummet ut till verandan. Det är ett medvetet val för att ha närheten till poolen, bara att duscha och sen gå rätt ut och hoppa i, det är perfekt!

Äntligen färdiga! Eller?
I år har Sussi och Roffe bott i huset i fem år. Trädgården har tagit form och det finns planer att köpa ett växthus för att skapa ett inglasat uterum på tomten. Inne i huset sker också små förändringar med jämna mellanrum. Till en början målades alla väggar vita men redan nu har flera av dem fått ge efter för nyanser av grått, blått och grönt. Och fler ska det bli!

- Nästa projekt är att köket ska få en svart vägg. Sen är jag lite sugen på att måla sovrummet grått (har inte berättat det för Roffe ännu), berättar Sussi med ett leende och fortsätter: Vi måste ha projekt på g hela tiden!

Hur ser inredningen ut då?
Sussi och Roffe har valt en modern skandinavisk stil som passar huset. Längs den öppna hallen som sömlöst övergår till allrum och kök, finns några mindre rum. Det är två gästrum och en toalett – där takfönstret blir ett intressant blickfång.

Längst bort ligger deras lite större sovrum och det väl tilltagna badrummet, ni vet varifrån man kan gå direkt ut till poolen. Kombinationen mellan dessa något mer intima rum och de stora öppna ytorna med ljusinsläpp från flera håll, skapar en spännande mix. Detta går också igen i den övriga inredningen.

- Det dyker hela tiden upp idéer i mitt huvud och ibland ändrar det skepnad längs vägen, men när en tanke har satt sig så letar jag tills jag hittar det som passar visionen. Jag vill ha en röd tråd genom inredningen men det får gärna spreta lite, det är kul att våga spreta ibland. Sussi fortsätter: jag älskar loppisar! oftast letar jag efter en form och sen åker sprayfärgen fram. Men såklart köper vi nya saker också – både via nätet och i butik.

Har ni några favoritföremål i inredningen?
Det kan nog växla lite, hittar jag en ny favorit så behåller jag den också och byter inte ut så ofta. Jag flyttar i så fall mer runt på grejerna så blir de nya på något annat ställe i huset.  Såklart har man några prylar som betyder lite extra. Min mormors skänk t.ex. är en sådan. Den blev omlackad till vitt och det känns gott i hjärtat att ha den.

Sedan måste jag säga att vårt stora matbord älskar vi! Det kommer från Materia där jag och Roffe båda jobbade när vi bodde i Tranås. Materia är ett designmöbelföretag, och vi var på möbelmässan i Stockholm när vi precis hade köpt vår tomt. I Materias monter hade vi med det här bordet. Det heter AVA och är egentligen ett konferensbord. Men när vi såg det i montern blev vi båda helt förälskade och kände att det bara måste vi ha! och det passar verkligen bra här, vi får plats med hela vår stora familj, och det väger bly så man flyttar inte på det, säger Sussi och skrattar.

"Det konstiga är att jag känner att jag gärna skulle bygga ett hus igen - det var så himla kul!"

Och så var det ju det där med att få till ”Myset
Med stora öppna ytor och ganska högt i tak så vi behöver textiler för att få lite ljuddämpning och skapa mys. Vi har inte så mycket gardiner i de öppna ytorna, men vi har två underbara mattor från Golvabia som blivit riktiga favoriter i vårt hem.

Mattor hjälper till att rama in de olika utrymmen, som soffan t.ex. Mattor, kuddar och filter i sköna färger ger en värme åt rummen och gör att man gärna stannar kvar en stund. Det är liksom det som gör "myset" och det är med textilierna man kan byta färg, stil m.m. ganska snabbt, ett enkelt sätt att göra "om" ett rum.

Är detta ert slutgiltiga drömboende, eller kan det tänkas bli fler husprojekt i framtiden?
Det konstiga är att jag känner att jag gärna skulle bygga ett hus igen - det var så himla kul! Roffe skulle hänga på direkt om så var fallet. Men nej, jag tror inte det blir fler hus. Det här är mitt drömhus. Nu får huset leva och fortsätta utvecklas tillsammans med oss. Vi har ju som sagt projekt på gång hela tiden, vi kan inte leva utan att ha drömmar och planer, säger Sussi och ler.

 

Sussis fem tips till dig som går i byggtankar:

  • Tänk noga igenom era behov – vilka ytor ni behöver och varför.
  • Ha inte för bråttom, ge tankar och idéer tid.
  • Räkna med att bygget blir dyrare än du trott – runt 10% mer än beräknat.
  • Att bygga hus är ett stort projekt som tar tid, kraft och kostar pengar – men det är också väldigt roligt!
  • Var delaktig! Det går fort när bygget väl är igång.

Vill du ta en närmare titt på Villa Nielsen och följa Sussis och Roffes liv i funkishuset kan du följa kontot @villanielsen på Instagram samt surfa in på bloggen på https://nouw.com/villanielsen

Hitta hem

Återvänd till Golvabias huvudsida

Ta mig dit!

Bläddra i hela magasinet

.. eller ladda ner den i PDF-format!

Magazine 2021