{{setCurrentPageId(14283)}} {{setLanguageId(0)}}

Intervju

Kvalité och anrika hållbarhetsvärden

Vi sätter oss ner en stund med Tommi Huttunen – kvalitetschef för golvtillverkningen på Golvabia. Hans känsla för noggrannhet och precision är viktigt både på jobbet och i hobbyn med gamla bilar.

Tommi kan du berätta för oss vad du gör på Golvabia? – Jag ansvarar för att vi tillverkar golv med hög kvalitet. Jag jobbar både med utveckling av nya golv och förbättring av befintliga golv, bland annat med utvecklingen av tillverkningsprocessen och med materialen i golven. Det är kul och utmanande att först utveckla och testa I vårt lab och sedan genomföra förbättringar direkt i fabriken. Det är fördelen med att ha både utveckling, tillverkning och försäljning på samma ställe. Vi får utvecklingsidéer från försäljningen och feedback på tillverkningen direkt, utan några fördröjningar. Det här är ett jobb som passar mig bra. Det är många som tycker att jag är noggrann, vissa tycker till och med att jag är petig. Att tillverka golv är en ständig jakt på perfektion. Vi jobbar med ett naturmaterial som har stora variationer, samtidigt som kraven på precision är höga. Vi strävar hela tiden efter att bli lite bättre. Vi är ett sammansvetsat team på Golvabia där alla hjälps åt, så det är lätt att genomföra förändringar när det behövs.

Hur länge har du jobbat på Golvabia? – Det blir 14 år till hösten, men det känns  som igår då det alltid dyker upp nya spännande utmaningar och jag har stor frihet att påverka mitt jobb. Jag är en praktiskt lagd person och jag gillar att dyka rakt in i problem och hitta lösningar och förbättringar.
– Jag bor i Gnosjö, bara 10 minuter från Anderstorp, där vi har en stark industritradition. Jag tycker att det är häftigt att jobba på ett företag där vi kan driva tillverkningen i Sverige, och samtidigt vara konkurrenskraftiga både här och utomlands. Detta är möjligt tack vare vårt nära samarbete med våra kunder i Sverige sedan många år. Att tillverka golv har varit en svensk paradgren bland annat med Pergo som uppfann laminatgolvet. Idag är vi ett av få företag som tillverkar tunna, flytande golv i Sverige tack vare vår satsning på automation. De andra har flyttat produktionen av liknande golv utomlands.

Vad gör du på fritiden? – Jag är gift med Yasmine och vi har två fina söner, så det blir familjeliv i villan i Gnosjö. Tidigare la jag mycket tid på min hobby; att renovera gamla fina Saab-bilar. Detta intresse var min stora passion innan jag gifte mig. Jag har fortfarande kvar två, en Saab 96 Granturismo 750 årsmodell 1961 och en Saab 96 Monte Carlo V4 årsmodell 1967. Jag hoppas kunna ta upp denna hobby mer aktivt i framtiden igen.

Hur ser du på framtiden? – Vi har mycket på gång just nu, både nya investeringar i automation och kapacitet. Vi har, tack vare vår höga kvalitetsnivå, kommit igång på nya spännande marknader som till exempel USA och Kina. Kinesiska medelklassen har gott om pengar och de vill ha produkter från Europa i sina lägenheter. Där passar våra Lightwoodgolv perfekt. I USA har de höga klimatbelastningar i sina lägenheter, med både torrt och fuktigt klimat. Våra golv är väl lämpade för detta jämfört med många andra trägolv.
– Vi började tidigt med långsiktiga satsningar på både automation och kvalitet vilket gett oss intressanta arbetsuppgifter för vår kvalificerade personal.Detta är en förutsättning för att kunna tillverka och sälja trägolv med kvalitetsstämpeln ”Made in Sweden” även i framtiden

Hitta hem

Återvänd till Golvabias huvudsida

Ta mig dit!

Bläddra i hela magasinet

.. eller ladda ner den i PDF-format!

Magazine 2021