{{setCurrentPageId(16274)}} {{setLanguageId(0)}}

Padel

En mycket populär sport som tar Sverige med storm!

Smålandsstenars tennisklubb ligger tre mil från Anderstorp och de har byggt tre padelbanor. Anläggningen innehåller numera både padeloch tennisbanor och går under namnet EAB Racketcenter. Här fick vi på Golvabia vara med och leverera golvmaterial till hela anläggningen. Det var både kakel, klinker och textila plattor som installerades. Det har blivit en mycket trevlig anläggning som höjer statusen för hela samhället.

Padeltennis är en racketsport som utövas i flera länder världen över, flest antal utövare har Argentina med över 4 miljoner spelare. Padel som tävlingssport, har 19 medlemsländer i internationella förbundet. EM resp. VM arrangeras vartannat år.

Ursprunget till padeltennis är oklart, liknande spel förekom på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet. Först 1974 utformades spelet enligt de principer och regler som gäller i dag.

Enligt journalisten Johan Håkansson byggdes Sveriges första padelbana år 1998 i byn Grevie utanför Båstad av Thommy Andersson som upptäckt sporten under en resa till Marbella. Sedan byggdes den andra inomhusbanan på XBOWL i Båstad och den första utomhusbanan i Båstads hamn.

HUR SPELAS PADEL?
Padel spelas på en 10x20 meter stor plan som har 3 meter höga väggar runt planen som får användas vid spel. Den senaste trenden är att väggarna är av glas. Planen delas tvärs över på mitten av ett nät, och man spelar alltid dubbel. Spelet är en blandning av tennis och squash, men är mycket lättare att lära sig. Bl.a. är det inte någon krånglig serve i padel. Det behövs inte mycket förkunskaper för att komma igång, det gör att alla kan spela padel oavsett ålder. Padel är en mycket social sport, då man alltid spelar dubbel. Padelracket är platt med många små hål och är mycket lätt, stort som ett tennisrack men med kort skaft. Bollen är lika stor som en tennisboll, men med lite mindre tryck.

GRUNDREGLER FÖR PADEL
Det är samma räknesätt som i tennis. Man använder underhandsserve d.v.s. racket får inte träffa bollen högre än höften. Vid serven måste bollen först studsa i golvet innan man slår, man har två försök på serven. Linjerna i banan är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan spelplan. Man får spela volley, halvvolley, man kan också låta bollen ta i golvet och upp i sido- eller bakväggen och därefter slå tillbaka bollen innan den studsar en andra gång.

FÖRLORAD POÄNG
Man förlorar poängen om bollen studsar två gånger på sin sida, eller en spelare träffas av bollen. Bollen får inte spelas direkt i motståndarens
väggar utan måste alltid först träffa golvet.

Källa Wikipedia, Svenska Padelförbundet

Hitta hem

Återvänd till Golvabias huvudsida

Ta mig dit!

Bläddra i hela magasinet

.. eller ladda ner den i PDF-format!

Magazine 2021