{{setCurrentPageId(14233)}} {{setLanguageId(0)}}

Hemma hos

Prästgården - ett hus med anor från 1870-talet

Det var ett unikt tillfälle i slutet på 2015 då Maria Johannesson kom över en anrik gammal prästgård i Småland, i en vacker och levande landsbygd.

– Jag hade tittat efter hus ett tag och även på andra gårdar ut med sjön Bolmen men inget hus kändes som Prästgården i Ås, berättar Maria. Mitt i den 5600 kvm stora trädgården ligger det pampiga gula huset. Det är ett stort och trevligt hus med vackert lantligt läge. Huset är 340 kvm fördelat på två plan: 9 rum och en biarea på 90 kvm oinredd vind. Maria fortsätter: – Jag kände att huset behövde fyllas med liv och energi, och med mitt intresse för inredning och byggnadsvård började det verkligen att klia i fingrarna! Jag fylldes av glädje vid tanken på att återskapa och renovera denna fina gård på ett aktsamt sätt.

Huset är inte K-märkt så Maria har haft möjlighet att göra precis vad hon vill, även med uthuset som har en unik klockstapel.
– Hela tiden har jag påmint mig själv om att värna om det gamla och inte förstöra något på gården, berättar hon. Ås prästgård är en pampig och ståndsmässig gård som andas historia. Förr var kyrkan och prästgården samhällets naturliga medelpunkt. Idag har många prästgårdar blivit privatbostäder fulla av spännande historik. Marias längtan är att få leva ett slags herrgårdsliv i den pampiga byggnaden som sedan 1870 varit hem för prästfamiljer och pastorsexpedition.
– Renoveringsbehovet var inte jättestort utan det gick att flytta in direkt, men med tanke på husets stora yta var jag tvungen att investera i en bergvärmepump så snart tjälen hade släppt ur marken. Det finns mycket gammal charm bevarad i huset. Bland annat en vacker allé som leder upp till entrén, spegeldörrar, flertalet kakelugnar och ett stort kassavalv.

 

Det är en ljus och välkomnande känsla i den gamla prästgården.

Sällskapsutrymmena är väl tilltagna och i stora rummet på bottenplan finns en massiv öppen spis. Maria som är intresserad av byggnadsvård har lagt mycket tid på att försöka bevara många av de detaljer som finns i huset.
– När man köper ett gammalt hus är det bra att känna in atmosfären och låta det ta sin tid. Att försöka bevara det som går är av hög prioritet. Det är inte ovanligt att prästgårdar renoveras sönder. Många av de historiska miljöerna har farit illa av tuffa moderniseringar
och okänslig inredning, säger Maria och fortsätter:
– Jag såg till att elementen fick sig ett rejält lyft med gammaldags så kallade slottsvred i mässing istället för de fula termostaterna i plast. De blir som ett konststycke i varje rum.

– Jag har skapat ett stilrent men ombonat hem med inslag av gamla historiska detaljer. Tapetval och färgkulörer tog mig dagar, kvällar och nätter att tänka igenom. De gamla gedigna trägolven slipades och för att ge en lyxigare och behagligare känsla valde jag att inreda med mattor i vissa rum. Mattorna gör att jag får varma, sköna golv och mysfaktorn finns direkt på plats. Dessutom tycker barnen väldigt mycket om att leka på golvet när de kan sitta på mjuka mattor.
– Det är roligt att känna att Prästgården åter har blivit ett levande hem! Att bo i en historisk byggnad som dessutom har varit så betydelsefull för samhället känns speciellt

Hitta hem

Återvänd till Golvabias huvudsida

Ta mig dit!

Bläddra i hela magasinet

.. eller ladda ner den i PDF-format!

Magazine 2020