{{setCurrentPageId(16277)}} {{setLanguageId(0)}}

Guide Trägolv

Sätt stilen med ett elegant trägolv i ditt hem

När man väljer golvmaterial till sitt hem så lägger man basen till hela hemmet. Vi ser gärna att man håller samman golven och väljer samma golv i t ex vardagsrum och kök, det bidrar till en skön helhet.

Vilket träslag/färgton ska jag välja?
Just nu är det mycket ekgolv men även där behöver man välja om man vill ha att naturvitt, grått, brunt eller svart golv. Här väljer man efter tyckte och smak. Ett mörkare golv ger ett mustigt, ombonat och lyxigt utseende, men kan kräva lite mer skötsel då smuts och damm har en tendens att synas lite mer på en mörk yta. Vill man ha en luftig känsla så väljer man ett naturvitt golv eller ask vitlaserad. Vill man gå på ett säkert kort så är naturfärgad Ek alltid rätt.

Ska jag välja 3-stav eller plankutseende?
Plankutseendet ger ofta ett lugnare och behagligare rum än ett rum med klassisk 3-stav. I plankgolven eller 1-stav som det också kallas kan man välja mellan två sorteringar, Natur och Unique. Natur är en lugn och harmonisk sortering medan Unique ger en livlig och naturlig sortering. Riktiga kvistar som även kan vara spacklade. Klassikern 3-stav består av mindre stavar som sammansätts för att skapa ett mer livfullt mönster. 3-staven är ofta ett lite billigare alternativ än plankgolv.

Vad ger Maxwood XL sitt eleganta utseende?
Träfanéren till Maxwood är noga utvalda från hållbart brukade europeiska skogar. Färg och ådring väljs för att ge golvet ett harmoniskt utseende. I ett större rum kommer det naturliga utseendet i färg och ådring fram på ett bättre sätt i en större bräda

 

Vad är trenden just nu?
Vill du ha något som är helt rätt i tiden så är det fiskbensmönster som gäller. Mönstrade golv har funnits länge men nu är det både mer rätt och trendigt än någonsin. Fiskbensmönster passar perfekt i såväl gamla, som moderna inredningar. Detta är en klassiker som sedan länge är mycket omtryckt, i vårt sortiment finns golvet i fyra varianter: Valnöt sotad, Ek Natur, Ek Raw och Ek Dimgrå. Det bästa av allt - Inget lim behövs och det enkla klicksystemet gör det möjligt för gör-det-självaren.

Varför just Maxwood?
Maxwood är ett bra alternativ i hem där man vill ha ett äkta och rejält trägolv med naturlig skönhet och komfort, utan att offra något i slitstyrka och livslängd. Grunden till tåligheten är kärnan som består av HDF, hårt sammanpressade träfiber som är mycket hårdare än ens det hårdaste träslag. Hårdheten ger ett formstabilt underlag så att vi kan lägga på en mycket starkare lack än vad som tidigare var möjligt. Resultatet är fortfarande ett naturligt äkta trägolv, men med bättre egenskaper. Maxwood är 10,5-12 mm tjockt och med den smarta klickfogen mycket lätt att lägga. Komforten förbättras ytterligare med ett inbyggt ljuddämpningsskikt av kork.

Hur sköter man ett trägolv?
Det gör man bäst genom att använda så lite vatten som möjligt vid städning. Torrmoppa golvet eller dammsug varje vecka och våttorka golvet endast när det behövs. Använd då ljummet vatten med ytterst lite diskmedel, alternativt produkter från t.ex. Bona som har speciellt utvecklat milt rengöringsmedel. Det viktiga är att man inte använder för mycket vatten, Vrid ur trasan ordentligt innan användning.

Hur åldras ett trägolv?
Vi vill påstå att trägolv åldras med charm. Det kommer mörkna och mogna till en vacker helhet. Ett golv är till för att man ska leva på det och små repor som kan uppstå ser vi som vacker patina. 

Hitta hem

Återvänd till Golvabias huvudsida

Ta mig dit!

Bläddra i hela magasinet

.. eller ladda ner den i PDF-format!

Magazine 2020