{{setCurrentPageId(14998)}} {{setLanguageId(0)}}

Uterum

Uterummet vi alla drömmer om!

I det perfekta uterummet kan du koppla av och hämta kraft. Kanske vill du glasa in din uteplats? Där kan du sedan bjuda på mysiga middagar, läsa böcker eller odla växter. Men vad är viktigt att tänka på innan du drar igång bygget och vilket golv är mest praktiskt? Vi har samlat några av våra bästa tips som du kan ta med dig när du planerar dina drömmars uterum.

Första tipset!

Tänk efter vad du vill ha ditt uterum till innan du sätter igång ditt projekt. Vill du ha plats för många vänner eller vill du bara ha ett mysigt krypin? Storleken på en uteplats är enormt viktig. En soffa eller matplats kräver sin yta, och vill du rymma grillen i ett hörn och några stora växter är det viktigt att ha med dem i beräkningen också. Blir uteplatsen alldeles för stor är det risk att huset ser krympt ut, vilket kan störa balansen och helhetsintrycket. Alla tomter ser olika ut och fundera noga igenom hur mycket trädgård du vill ha kvar att njuta av när uteplatsen väl står färdig.

"Uterummet blir en länk mellan vardagsrummet och trädgården"

Andra tipset!

Välj att låta samma material följa med inifrån huset och ut. Då vävs miljöerna samman och du får en känsla av att allt hör ihop. Bilderna ni ser är från när vi hälsade på hos en familj som valt att använda samma klinkergolv inne som ute – vilket är ett klockrent tips för dig som vill skapa ett enhetligt hem och komma närmare din uteplats och trädgård. Har du, precis som familjen vi besökt, möjlighet att öppna upp din inglasning så kan du enkelt ta ett kliv direkt ut på den gröna gräsmattan. Uterummet blir en länk mellan vardagsrummet och trädgården, och när vädret tillåter kan alla dörrar stå öppna och du kan röra dig mellan rummen som om de vore samma. Så lyxigt att alltid ha nära ut!

Klinker ända ut i trädgården

Klinker är slitstarkt och tål både värme och kyla väl. De flesta av oss lägger klinker i badrummet eller hallen, men det går faktiskt lika bra att lägga i trädgården! Med klinker på altanen får du ett hållbart underlag som skapar ett stilrent intryck. Håll bara utkik att plattorna är frostsäkra. 

Fördelar med klinker är att det är både miljövänligt, tåligt, praktiskt och exklusivt. Om du vill kunna gå ut och in på ett enkelt sätt, kanske med jordiga eller lite blöta skor, är det skönt att inte alltid behöva tänka på golvet (vi vet av personlig erfarenhet att skorna inte alltid åker av…). Om du har småbarn eller hund är klinker ett toppenbra alternativ, golvet är helt enkelt lätt att hålla rent och tål att slitas på. 

Fyra steg till ett härligt uterum:

  • Tänk igenom dina behov och anpassa ytan utifrån det.
  • Välj ett lättskött golv – det blir mycket spring ut och in.
  • Vad vill du få ut av uteplatsen? Möblera därefter.
  • Glöm inte solskyddet! Det blir snabbt varmt på en inglasad uteplats.

 

 

Nedan ser du tips på lite olika klinkerserie som skulle passa på en uteplats.

Hitta hem

Återvänd till Golvabias huvudsida

Ta mig dit!

Bläddra i hela magasinet

.. eller ladda ner den i PDF-format!

Magazine 2021