{{setCurrentPageId(16268)}} {{setLanguageId(0)}}

Villa Strömsfors

Välkommen bort

"Den där första kärleken har fortsatt att spira och nu tycker vi om att dela med oss av vår dröm. Vi är så glada för alla som väljer att vara i villan på sina riktigt viktiga dagar i livet"

I mitten av Västra Götaland, nästan precis mellan Göteborg och Jönköping, och inte så långt i från Anderstorp ligger vackra Villa Strömsfors. Här välkomnas du av en vacker omgivning och unikt skapade rum. Golvabia har haft förmånen att leverera mattor till några av rummen. Vi har pratat med Josefin Strömbom och Maria Ståhl på Villa Strömsfors.

Hur var ert första möte med villan?
Det var en riktigt kall dag med snålblåst och snömodd vår-vintern 2014. Då hade ingen bott där på många år. Rummen var ouppvärmda, det fanns ställen på vinden där snön kunde leta sig in och runt huset hade träd fått växa sig så täta och höga att huset knappt syntes från vägen. Tiden hade verkligen satt sina spår. Ändå, så många fantastiska detaljer fanns bevarade, den lekfulla arkitekturen i jugendstil och alla små genomtänkta vinklar och vrår gjorde oss alldeles golvade.

Ödmjuka inför allt som fanns och en aning villrådiga inför vad vi skulle ta oss till insåg vi sakta att renoveringen skulle behöva ta lite tid. Det finns inga genvägar att gå med en gammal dam som Villa Strömsfors, om man skall skapa en modern miljö med bevarad atmosfär. Det var inte förrän hösten 2016 som Villa Strömsfors stod klar efter renoveringarna. Den där första kärleken har fortsatt att spira och nu tycker vi om att dela med oss av vår dröm. Vi är så glada för alla som väljer att vara i villan på sina riktigt viktiga dagar i livet.

"... den lekfulla arkitekturen i jugendstil och alla små genomtänkta vinklar och vrår gjorde oss alldeles golvade"

Hur är villan inredd?
Känslan är kvar... ni vet känslan av att bli liten igen och gå på upptäcktsfärd på en ny plats. För här är vinklar och vrår honnörsord. När gästrummen har inretts har vi lyssnat in husets lekfullhet och låtit varje detalj bli viktig. Storleken på rummen skiljer sig och inget av rummen är det andra likt. Vi vill ändå påstå att det inte finns ett enda rum som inte är någons favorit. Våra sovrum har namngetts från den svunna tiden. Namnen och inredningen återkopplar till historier från brukets tid och från människorna som levde i och av Villan. Alla sovrum har två bäddar, vackert inredda badrum och utsikt över ägorna.

Berätta om platsen
Det gamla brukssamhället Strömsfors i Svenljunga kommun har en lång historia. I början av 1900-talet blomstrade orten med maskintillverkning, järnvägsbana, hotell och speceriaffär. Då det på 70-talet inte längre bar sig, försvann de flesta arbetstillfällena. Hotellet finns kvar men är idag bostad. Längst ner i hotellet, där mataffären tidigare låg, hittar du idag Götas Café som håller öppet sporadiskt. En berättarstig slingrar sig längs ån Assman där du på skyltar kan läsa om de gamla byggnaderna och dess betydelse för orten. Strömsforsborna är glada över att den gamla disponentvillan har återfått sin forna glans. Med värme välkomnar nu både bygd och invånare återigen gäster till Strömsfors.

Hur har tankarna gått kring materialval?
Vår grundtanke var att bevara allt som går att bevara men att tillföra nya moderna material och tekniker för att huset ska vara varmt och bekvämt. "Avslappnad lyx" är det vi vill leverera det märks även i materialvalen. Nya material ska leva i harmoni med det som redan finns i huset. Huset är lekfullt, med många detaljer att upptäcka. När vi har inrett har vi följt med i de ursprungliga tankarna och gett oss hän när detaljerna har utformats.

Kort om Villa Strömsfors: 
Ort:
Strömsfors, Svenljunga
Byggår:
1908
Renoverat:
2015-2016
Ägare:
Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn AB. En koncern där även Hökerum Bygg ingår.
Användning:
Event, bröllop, julbord, workshop och skräddarsydda förfrågningar.
Antal rum:
11
En hemlighet om Villan:
Hemligheter håller vi hårt på, de avslöjar vi inte. Men som kuriosa - på andra sidan stora vägen finns en krypta där de som byggde villan har sin sista vila. Vi tänker alltid att de nog är väldigt nöjda när de "ser" hur härligt livet i villan är nu för tiden.
Instagram: @villastromsfors

Hitta hem

Återvänd till Golvabias huvudsida

Ta mig dit!

Bläddra i hela magasinet

.. eller ladda ner den i PDF-format!

Magazine 2020